Ukinuta zabrana: Homoseksualci mogu darivati krv

Austrija je ukinula de facto zabranu homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama da doniraju krv, objavilo je ministarstvo zdravlja.

“Ako neko želi pomoći donirajući krv, ne postoji razlog da mu se to ne dopusti zbog njegove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta”, rekao je ministar Johannes Rauch u saopćenju.

Izmjena pravila o darivanju krvi, usvojena u petak, stupit će na snagu “ovo ljeto”, rekao je glasnogovornik vlade.

Austrijski zakon zabranjivao je do sada svima koji su imali “riskantni seksualni odnos” u zadnjih 12 mjeseci da doniraju krv.

Neke organizacije, poput Crvenog križa, na osnovu tog pravnog okvira isključile su iz mogućih davatelja homoseksualce, biseksualce i transrodne osobe tvrdeći da postoji rizik od prijenosa AIDS-a.

Copy

Izmijenjeni zakon isključuje sada “svakog davatelja koji je imao više od tri partnera u tri mjeseca koji prethode doniranju” krvi kao i njihove partnere, ne praveći razliku na temelju roda ili seksualne orijentacije.

Kanada, Francuska, Španija, Italija, Izrael i Engleska nedavno su također krenule u tom smjeru kad je riječ o uvjetima za doniranje krvi, piše N1

Prethodni članakVozačica pretukla štapom staricu jer je sporo prelazila cestu
Sljedeći članakElla Dvornik: Najluđi trač je da sam se bogato udala