AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Iako svaki dan perete zube, barem dva puta dnevno, dah vam nije svjež. Ove namirnice pomoći će vam da zadržite svjež dah.

Voće bogato vlaknima
Gotovo svako voće koje obiluje vlaknima, odličan je saveznik u borbi protiv neprijatnog zadaha. Zato, tokom dana kada niste u prilici da operete zube četkicom, grickajte jabuku, svježu mrkvu ili celer. Na taj način se izbacuje hrana koja se zadržala između zuba i prouzrokuje neugodan miris.

Jogurt
Jogurt smanjuje nivo sulfivodonika i bakterija u ustima, a samim tim umanjuje mogućnost lošeg zadaha. U jogurtu, mlijeku i siru nalazi se velika količina vitamina D, koji je također loša vijest za bakterije u vašim ustima. Prilikom odabira jogurta, budite sigurni da nije prošao mnogo obrada i da nije dodatno zaslađen.

Voće bogato vitaminom C
Poznato je da vitamin C jedno od najboljih oružja protiv bakterija, ali vitamin C također spriječava bolesti i upale desni, tako da je poželjno jesti bobice, agrume, dinju i drugu hranu bogatu vitaminom C kako biste pobijedili uzročnike zadaha.

Žvakaća guma
Ukoliko niste u mogućnosti da nakon obroka operete zube, dobra alternativa je žvakaća guma. Ona će izazvati lučenje veće količine pljuvačke u ustima i omogućiti ispiranje plaka i bakterija. Veoma je bitno da uzimate žvake bez šećera jer je upravo šećer pogodna hrana za bakterije.