Ukoliko “okupate” pješaka slijedi vam kazna od 30 KM

Saobraćajnice su ovih dana pod vodom, a sudeći po vremenskoj prognozi, tako će biti i nekoliko narednih dana.

U ovim kišnim i snježnim razdobljima, osim problematike koju vozači muče s gužvom na cestama, muku muče i pješaci koje nerijetko “okupaju” nesavjesni vozači.

Mnogi pješaci, nakon što budu okupani od glave do pete, ni ne pomišljaju na prijavu vozača policiji, iako na to imaju pravo, što su za Večernji list i potvrdili u MUP-ovima (HNŽ i ŽZH).

Prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobračaja na cestama u BiH, vozač koji se kreće po mokrom kolovozu u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću rubom trotoara. 

Kazna za nepoštivanje zakona je 30 KM, kazao je Dražen Bošnjak, glasnogovornik MUP-a Županije Zapadnohercegovačke.

Na području Zeničko-dobojskog kantona također je kažnjiv ovaj prekršaj, a ovu informaciju je za Radio ZENIT potvrdila Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK.

“Vozači moraju znati da je obaveza da u naseljenim mjestima, a kada su kolovozi mokri, prilagode brzinu kretanja vozila kako bi omogućili pješacima sigurno kretanje. Kazne su predviđene Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i one iznose 30 KM”, potvrdila je Alić.

Također, Alić ističe da mnogi građani ne poznaju zakone koji su isti dostupni i putem interneta gdje se mogu informisati o istim.

Ukoliko se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno poprska u vožnji, potrebno je da pješak zapamti registracijske oznake i dojavi ih policiji. 

Nakon toga, policija preko CIPS-a doznaje ko je vlasnik automobila prijavljenih registracijskih oznaka i upućuje se prekršajni nalog.

Inače, prilikom polaganja vozačkog ispita svaki vozač uči se kodeksu ponašanja prema pješacima bez obzira jesu li na kolovozu ili trotoaru.