3 299


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Evropska komisija pokrenula je mobilnu aplikaciju “Ponovno otvaranje EU” (Re-open EU ) na kojoj se mogu naći informacije o zdravstvenoj situaciji, putovanjima i mjerama koje su zbog pandemije koronavirusa na snazi u svim državama članicama EU, kao i na Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj.

Korisnici, u prvom redu putnici po Evropi, mogu da na jednom mjestu dobiju najnovije informacije o nacionalnim mjerama karantina, zahtjevima za testiranje i aplikacijama za praćenje i upozoravanje mobilnih korona virusnih kontakata. Informacije su dostupne na 24 službena jezika EU, koristeći verifikovane podatke Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i država članica. 

U Briselu napominju da je aplikacija besplatna i dostupna za sve za Android i iOS telefone.

“Ponovno otvaranje EU” je jedna od mjera koje je Komisija najavila u svom paketu za turizam i transport iz maja 2020. godine, kako bi pomogla građanima da putuju bezbjedno, uz puno poštovanje zdravstvenih smjernica. Do sada te informacije su bile dostupne na internet stranici koja je od polovine juna imala više od osam miliona posjeta.

Avaz