Ukoliko primijetite ove probleme sa strujom, odmah zovite električara

Screenshot 5 903
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Neispravne instalacije mogu dovesti do nesreća, požara, pa čak i smrti.

Sa strujom se ne smije igrati, te je izuzetno bitno da sve funkcioniše kako treba.

Uostalom, novinski članci su preplavljeni užasnim vijestima, u kojima neko malo-malo strada, usljed neispravnih utikača, produžnih kablova i uopšteno, problema sa električnom energijom.

Zato je veoma važno da odreagujete na vrijeme, ukoliko primijetite da se nešto neuobičajeno događa. Bilo da osjećate miris gorenja u stanu ili kući, sijalice trepere bez razloga ili vam osigurač često iskače, ili nešto deseto, ne oklijevajte, pozovite majstora, jer određene stvari zaista mogu biti opasne po život i vas i vaših ukućana.

Ukoliko se javi neki od ovih problema, pozovite električara što prije.

Utičnice su vrele na dodir

Uobičajeno je da se neki uređaji zagrijavaju dok se koriste, ali nikad nije dobar znak ako se i sama utičnica grije. Kada se utikač ili utičnica olabavi, više struje mora proći kroz utikač do uređaja, a ta povećana snaga pretvara se u otpadnu toplotu, čineći utičnicu vrućom. Ako vam se to ikada dogodi, odmah iključite aparate iz utičnice i nemojte ih ponovo koristit dok se utičnica ne popravi, prenosi Objektiv.

Svjetla trepere bez očiglednog razloga

Ako se plafonska svjetla priguše ili počnu da trepere kad uključite mikrovalnu ili usisivač, možda ste preopteretili strujno kolo u vašem domu. krugove ili ožičenje. Da biste bili sigurni, provjerite žice i prekidače u tom dijelu kuće, navodi se na portalu Bright Side.

Utičnice nisu fiksirane za zid

Sigurno vam se barem jednom u životu desilo da se utičnica rasklimala, te da nije bila fiksirana za zid. Ipak, ovakve stvari ne bi trebalo da odlažete. Ako nisu dobro postavljene, može doći do izvlačenja žica, a samim tim do ogoljenih dijelova, varničenja i kratkog spoja.

Žice su napravljene od aluminijuma

Aluminijum se u prošlosti koristio u velikom broju električnih instalacija, vjerovatno zbog nedostatka bakra sredinom šezdesetih. Primjera radi, brojna istraživanja pokazala su da ovakve instalacije predstavljaju veliku opasnost, tim prije što češće dolazi do požara. Oksidacijom aluminijuma može da se pregrije kada je žica povezana na spojnice. Zbog toga svaki “višak električne energije” može dovesti do požara.

Često u kući osjetite miris kao da nešto gori

Miris kao da nešto gori, nikad nije dobar znak. Pa čak ni kada pečete kolače u rerni. Žice ne bi smjele da se zagrijavaju do te mjere, da rastope plastični omotač, ali ako se to dogodi, morate odmah identifikovati izvor kako biste spriječili opasnost od požara.

Često vam iskače osigurač

Ako često morate da resetujete osigurače, to bi mogao biti znak da su sklopovi preopterećeni, navode stručnjaci na protalu bobvila.com. Kvalifikovani licencirani električar može vam pomoći da procijenite opterećenje vaših prekidača i osigurača, kako biste napravili poboljšanja u svom domu.

Imate miševe ili pacove u kući

Naravno da niko ne želi u svom domu ni miševe ni pacove. Na stranu što mogu širite i zarazne bolesti, predstavljaju i veliku opasnost po električne instalacije. Naime, oni jako vole da grickaju i žvaću sve što im se nađe na putu, pa žice i slično nisu izuzetak. Ukoliko primijetite izmet ili druge znakove aktivnosti glodara, temeljito provjerite sve žice i kablove u tom području kako biste bili sigurni da ništa nije oštećeno.

Čujete zujanje ili pucketanje oko utikača

Ukoliko čujete pucketanje, cvrčanje ili zujanje iz utičnica, prekidača ili uređaja, mogli biste imati ozbiljan problem. Isključite napajanje pogođenog područja i odmah pozovite licenciranog električara.

I zapamtite, sa strujom nema igre! Ukoliko ne znate šta radite, pozovite električara. Ne odlažite probleme, jer mogu dovesti do ozbiljnih nesreća, požara pa i smrti.