AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vatrogasci na području Hercegovačko-neretvanske županije imaju pune ruke posla.

Najgore je svakako na požarištima Čvrsnica i Prenj gdje se nadljuskim naporima pokušava spriječiti širenje vatre prema pruzi i magistralnom putu M 17.

U petak prije podne jedan helikopter Oružanih snaga BiH djelovao je 24 puta na požarištu Čvrsnica i 8 puta na požarištu Prenj. Požari su samo privremeno zaustavili svoje napredovanje, ali nisu ugašeni.

Kako doznaje Civilna zaštita sinoć je požar na požarištu u predjelu Plasa, na obroncima Čvrsnice, ponovo gasio jedan helikopter Oružanih snaga BiH.

Izvanrednim naporima pilota i posade helikoptera izvršena su 24 preleta u vremenu od 17:30 do 19:40 sati,piše Bljesak.

Inače, porastom temperature u popodnevnim satima (koja je u nekim trenutcima u hladu iznosila oko 40 stupnjeva), situacija na oba požarišta se pogoršala. Uz pomoć helikoptera uspjelo se zaustaviti nadiranje požara u gustu šumu u blizini vrha planine, ali se požarna linija spustila niz strminu prema podnožju.

Oko 1:00 sat noćas izvršeno je motrenje požarišta Plasa, te je konstatirano da se požarna linija spušta u pravcu željezničke pruge i magistralnog puta M17.

Ukoliko se nastavi dalje divljanje požarnih linija, vrlo brzo može doći do ugrožavanja sigurnosti željezničke pruge i magistralnog puta M 17, a sa druge strane bio bi ugrožen veći kompleks borove šume (endemske vrste zvane munika). U tom slučaju bilo bi nemoguće iznijeti se sa vatrenom stihijom, koja bi ugrozila velike šumske površine.

Iz OC CZ Jablanica traže da se što prije pošalje pomoć i da dva helikoptera što prije nastave sa djelovanjem.

Mostar

Od 15:45 do 16:10 sati gorila trava i nisko raslinje na Bijelom Brijegu;
Od 21:45 do 23:40 sati gorila trava i nisko raslinje na Putu za Nevesinje;
Od 00:05 do 00:40 sati gorila trava i nisko raslinje u Vrapčićima.

Konjic

U 12:50 sati zapalio se putnički automobil Golf 3 u mjestu Orašje. PVP-a Konjic intervenirala je brzo i uspješno. Nije bilo ozlijeđenih.

Čapljina

Od 10:00 do 10:40 sati u Gabeli gorila deponija smeća;
Od 13:20 do 13:50 sati u Čeljevu gorila trava i smeće;
Od 20:35 do 21:05 sati u Čeljevu gorio biljni otpad.

Stolac

Kako doznaje Civilna zaštita iz DVD-a Stolac još uvijek su aktivni požari na Habatnici i Košćeli. Gori šuma i nisko raslinje.