Screenshot 2 84
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Mirovne misije Ujedinjenih naroda na globalnom nivou se pripremaju za moguće povlačenje u četvrtak ukoliko se Generalna skupština UN-a ne usaglasi o usvajanju novog budžeta do 2022. godine.

Na ovoj skupštini 193 člana treba da se usaglase o šest milijardi dolara, međutim postoje indicije da novi budžet neće biti usvojen na vrijeme. Neke diplomate su za kašnjenje u postizanju sporazuma optužile promjene u pregovaračkim postupcima te pregovore koje Kinu suprotstavljaju zapadnim zemljama.

Zbog takve situacije šefica UN-ove strategije za upravljanje Catherine Pollard je savjetovala 12 mirovnih misija da počnu izradu planova za vanredne situacije. Većina tih misija se nalazi u Africi i Bliskom Istoku.

“U isto vrijeme mi se i dalje nadamo i uvjereni smo da će države članice uspjeti da se dogovore”, rekla je ona.

Ističe da je krajnji rok 30. juna, i ukoliko on bude propušten, Antonio Guterres će moći novac koristiti samo za zaštitu imovine UN-a i osiguravanje zaštite osoblju mirovnih snaga.

Šef mirovnih snaga Ujedinjenih nacija Jean-Pierre Lacroix rekao je da će misije biti ozbiljno ograničene i da neće moći provoditi mjere poput zaštite civila, pomoći u suočavanju s pandemijom i podržavati političke napore i posredovanje.