Portal 072info

Ukoliko vježbate, ova vrsta hrane je idealna za vaše mišiće

Ukoliko ste od onih koji konstantno vježbaju i odlaze u teretanu, onda u neizostavnu hranu spada jogurt, meso, jaja i riba.

Uz ribu izvrstan su izbor i jaja te svježi kravlji sir. Jaja su bogat izvor leucina, aminokiseline koja usporava propadanje mišićnog tkiva, a svježi kravlji sir, uz bjelančevine, bogat je i kalcijem te vitaminom D. No kako bi tijelo optimalno funkcioniralo, a mišići bili nahranjeni, pazite na unos ugljikohidrata i masnoća.

Što se masnoća tiče, to neka budu orašasti plodovi, ulja poput maslinova i bučina te razne sjemenke. Masnoće se unose u količini od jednoga grama po kilogramu tjelesne težine.

Špinat

Bogat je glutaminom, aminokiselinom koja sprečava gubitak mišićne i koštane mase te podiže razinu hormona rasta.

Bijelo meso

Pileća i pureća prsa obvezne su namirnice za sve koji žele dobiti na nemasnoj mišićnoj masi. Povremeno sebi možete dopustiti i crveno meso, posebno ako s njega odstranite vidljivu masnoću.

Lanene sjemenke

Izvor su vlakana, bjelančevina i omega-3 masnih kiselina. Kako biste maksimalno iskoristili sva njihova pozitivna svojstva, sameljite ih prije jela.

Jogurt

Bogat je bjelančevinama i sadrži bakterije koje poboljšavaju zdravlje. Ne kupujte voćne jogurte jer su krcati šećerom – držite se običnog ili kod kuće napravite domaći voćni jogurt.

Voda

Tijelo ima sklonost nakupljati vodu ako ne unosite dovoljno tekućine. Ispijanje vode sprečava nakupljanje vode i osjećaj težine, pomaže oporavku mišića te sprečava dehidraciju.

Source.ba

Podijelite članak