Ukrajina je od SAD-a dobila modificirane HIMARS-e: Značajno im je smanjen domet

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako su Sjedinjene Američke Države u Ukrajinu poslale određeni broj HIMARS sistema, čini se kako su ovi sistemi prije dolaska u Ukrajinu doživjeli određene modifikacije.

Prema pisanju Wall Street Journala, američki vojni dužnosnici naredili su modificiranje sistema na taj način da se sistemi ne mogu koristiti za lansiranje raketa dugog dometa na rusku teritoriju.

“Amerika isporučuje Ukrajini GLMRS rakete za HIMARS sa satelitskim sistemom za navođenje koji može pogoditi ciljeve na udaljenost do 80 kilometara. Međutim, ovi lanseri mogu lansirati i projektile većeg dometa i do 300 kilometara. Ipak, Ukrajina i da ima te rakete ne bi ih mogla koristiti”, navode zvaničnici u izjavi za američki list.

ČITAJ JOŠ:  Ko je novi ministar odbrane Ukrajine? U minutu predvidio početak invazije

Američki novinari zatražili su i od Pentagona komentar na ove tvrdnje, ali su dobili samo kratki odgovor.

“Iz razloga operativne sigurnosti, ne komentarišemo javno konfiguraciju sistema koje dostavljamo saveznicima i partnerima”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Prema pisanju američkog lista, Sjedinjene Američke Države su ukrajinskoj vojsci do sada isporučile 20 HIMARS sistema i veliki broj GMLRS projektila. Oni su korišteni za gađanje ruskih skladišta municije, logističkih objekata i komandnih centara koje je Rusija formirala na anektiranim dijelovima Ukrajine.

ČITAJ JOŠ:  Ko je novi ministar odbrane Ukrajine? U minutu predvidio početak invazije

Klix

GODISNJICA
MARKETING