Ukrajina: Svaki dan raste opasnost za nuklearnu elektranu

Podijelite vijest

Opasnost za nuklearnu elektranu Zaporožja na jugu Ukrajine, za čije se granatiranje Kijev i Moskva više od sedmicu međusobno optužuju, “svakim je danom sve veća”, istaknuo je gradonačelnik grada u kojemu je elektrana.

“Opasnost je svakim danom sve veća”, rekao je u telefonskom razgovoru s AFP-om Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, osudivši “pravi pravcati nuklearni terorizam” Rusije, koji “u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama”.

ČITAJ JOŠ:  Kriza ne posustaje: Prijeti nestašica osam proizvoda

“Nuklearnu elektranu se svakog dana i noći granatira iz okupiranih sela”, dodao je te rekao da je “situacija ozbiljna i najviše zabrinjava to što nema procesa deeskalacije”.

Enerhodar, kao i nuklearku Zaporažja, ruske snage su zauzele početkom marta. Dmitro Orlov, odan Kijevu, sklonio se u Zaporožju, veliki grad na tom području. Prema njegovim riječima, granatiranje Enerhodara počelo je u posljednja 24 sata, “što se ranije nije dogodilo”, te je u nedjelju ubijen civil, 45-godišnji muškarac.

Nuklearka Zaporažja na meti je granatiranja od prošle sedmice, za što se dvije strane međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

ČITAJ JOŠ:  Uznemirujući snimak: Ruski mladić lomi nogu prijatelju da izbjegne mobilizaciju

Kijev optužuje Moskvu da elektranu koristi kao bazu za napade na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti. U subotu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je “rusku ucjenu” elektranom.


Podijelite vijest