Ukrajina traži novu rundu američkih sankcija za Rusiju

Screenshot 1 22
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Amerikanaca dodatnu pomoć. Nove sankcije tražio je i ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba prilikom razgovora sa Antonyjem Blinkenom.

Zelenski je s američkim Senatom razgovarao preko Zooma i od njih zatražio nove sankcije Rusiji, među kojima je i zabrana leta nad Ukrajinom za šta je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da će to smatrati neprijateljskim činom.

Kako prenosi CNN, jedan od senatora tvrdi da Zelenski traži nove sankcije u području energetike i finansija. Naveo je da ukrajinski predsjednik traži od SAD-a zabranu uvoda ruske nafte, ali i prekid svih komercijalnih transakcija putem Vise i Mastercarda.

ČITAJ JOŠ:  Putin o cijenama hrane: Zapad je ciničan, ponašaju se po matrici "ako nema hljeba, jedite kolače"

Zelenski se Amerikancima zahvalio na dosadašnjoj pomoći, ali je zatražio i dodatno naoružanje kao pomoć u odbrani od ruske invazije.

Dmitro Kuleba, koji je također tražio nove sankcije, je rekao da je obavio produktivni razgovor s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i da će koraci koje su dogovorili vjerojatno biti provedeni u sljedećih nekoliko dana.

GODISNJICA
MARKETING