Ukrajinci šokirani onim što su nakon Rusa zatekli u Černobilu

r 5

Iznenadni zvučni signal mjerača radijacije koji probija uši ispunjava prostoriju dok ukrajinski vojnik ulazi. Ovdje su ruski vojnici živjeli u nuklearnoj elektrani u Černobilu, a nivoi radijacije su sada veći od normalnih.

U prostoriji nema vidljive prisutnosti radioaktivnog materijala, ali ukrajinski zvaničnici kažu da radijacija dolazi od malih čestica i prašine koje su vojnici unijeli u zgradu.

– Otišli su u Crvenu šumu i donijeli radioaktivni materijal sa sobom na cipelama. Na drugim mjestima je sve u redu, ali radijacija se ovdje povećala, jer su ovdje boravili – objašnjava vojnik Ihor Ugolkov.

CNN je dobio ekskluzivni pristup nuklearnoj elektrani prvi put otkako je ponovno pod kontrolom Ukrajine.

Radnici u elektrani objašnjavaju da su nivoi unutar prostorija koje su koristili ruski vojnici tek neznatno iznad onoga što Svjetska nuklearna asocijacija opisuje kao prirodno zračenje. Jednokratni kontakt ne bi bio opasan, ali bi kontinuirano izlaganje predstavljalo opasnost po zdravlje.

– Išli su posvuda, a radioaktivnu prašinu ponijeli su na sebi kada su otišli – dodaje Ugolkov.

Najkontamiranije područje na svijetu

To je primjer onoga što ukrajinski zvaničnici opisuju kao opušteno i nemarno ponašanje ruskih vojnika dok su kontrolisali mjesto nuklearne katastrofe iz 1986. godine. Područje oko Černobila, odnosno Crvena šuma, još uvijek je nuklearno najkontaminiranije područje svijeta, a većina radioaktivnih čestica prisutna je u tlu.

Ukrajinci su objavili snimak dronom na kojoj su, kako kažu, rovovi koje su iskopali ruski vojnici na tom području, a koje je posebno radioaktivno. Na sigurnoj lokaciji, na rubovima tog područja, CNN je vidio rusku vojnu kutiju za obroke koja je pokazivala nivo radijacije 50 puta iznad prirodnih vrijednosti.

Ruski vojnici držali su Černobil mjesec dana i smatra se da su većinu vremena djelovali u kontaminiranim područjima.

– To je stvarno ludo. Stvarno nemam pojma zašto su to učinili, zašto su išli u Crvenu šumu. Ali možemo vidjeti da su ušli tamo. Vojnici su otišli tamo, vratili se ovamo i razina radijacije se povećala – rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko za CNN.

Iako Černobil više nije aktivna elektrana, sarkofag iznad reaktora koji je eksplodirao prije gotovo 36 godina potrebno je održavati kako bi se izbjeglo dalje curenje radijacije. Postoji i znatna količina potrošenog nuklearnog goriva o kojem se treba brinuti.

– Taj sarkofag bi trebao imati struju, trebao bi imati ventilacijski sistem i tako dalje. Iako to nismo mogli kontrolisati, mi smo odgovorni, Ukrajina je odgovorna za sigurnost, naravno, to je prijetnja – objašnjava Galuščenko.

Dio te prijetnje dolazi i od toga kako su ruski vojnici postupali prema onima koji su odgovorni za održavanje nuklearnih postrojenja.

– Naše osoblje je bilo ovdje od prvog dana okupacije, a imali su mogućnost zamjene tek mjesec dana kasnije. Kada su ljudi fizički i moralno iscrpljeni, kada vam prijeti oružje, onda je to stvarno jako težak posao – govori Galuščenko za CNN.

Pljačkali skladišta

Volodimir Falšovnik (64) rukovodilac je smjene u Černobilu. U elektranu se vratio 20. marta, kada je ruska vojska dopustila umornom osoblju da se izmjenjuje s kolegama iz obližnjeg grada Slavutiča, gdje žive mnogi radnici elektrane.

Kaže da je osoblje radilo pod ogromnim pritiskom, ne samo zbog onoga što se događalo u Černobilu, već i zbog vijesti koje su primali iz vanjskog svijeta.

– Počeli su nam se javljati rođaci i pričati da se juriša na grad, da ima ranjenih i mrtvih. Pitali smo Ruse što se događa, a oni su rekli da tamo nema ruskih vojnika, ali smo i dalje slušali priče da je bilo granatiranja – rekao je Falšovnik, optuživši takođe ruske vojnike da su opljačkali elektranu.

– Dali su nam osoblje iz Rosatoma, Ruske nuklearne agencija, da nas prati. U njihovoj pratnji smo obilazili skladišta. Stalno su pljačkali ta skladišta – dodaje Falšovnik.

Pema ukrajinskom ministru unutrašnjihh poslova, 169 vojnika ukrajinske Nacionalne garde, koji su čuvali postrojenje, bili su zatvoreni u podzemnom nuklearnom bunkeru iz doba Hladnog rata, natrpani u skučene prostorijama bez pristupa prirodnom svjetlu, svježem vazduhu ili komunikaciji s vanjskim svijetom.

– Ovdje su držani 30 dana bez dovoljno svjetla i hrane. Nije im bilo dopušteno izaći. Posljednjeg dana odvedeni su odavde u nepoznatom pravcu – kaže Denis Monastirskij stojeći unutar bunkera.

Ministar kaže kako vjeruje da su muškarci odvedeni u Rusiju, preko Bjelorusije, kao ratni zarobljenici, ali to ne može tvrditi sa sigurnošću: Danas, nažalost, ne znamo ništa o njihovoj sudbini.

Pristup bunkeru

CNN je dobio pristup bunkeru i drugim mjestima u kojima su obično radnici elektrane. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruski vojnici opljačkali ovo mjesto. Odjeća, higijenske potrepštine i druge ličnee stvari bile su razbacane po podu.

– Ruska vojska je prošla kroz svu ukrajinsku odjeću, vjerojatno u potrazi za novcem, dragocjenostima, računarima… Ovdje je bilo pljačke. Ruska vojska je ukrala računare i opremu – nastavlja Monastirskij.

Moskva je vrlo malo rekla o tome što su njeni vojnici učinili u Černobilu. Posljednji put rusko Ministarstvo odbrane spomenulo je ovo mjesto 26. februara, potvrđujući njegovo zauzimanje i tvrdeći da garantuju sigurnost energetskih jedinica, sarkofaga i skladišta za potrošeno nuklearno gorivo.

Prethodni članakNjemačka će svojim kompanijama pomoći s više od 100 milijardi eura
Sljedeći članakSavjet 80-godišnjaka iz BiH: Bolje džaba sjedit, nego džaba radit (VIDEO)