Ukrajinka Jamala, pobjednica na Eurosongu: Nemojte šutjeti, podržite nas

DA5CB801 5696 42BC 85AE DEAB437C760F

Ukrajinka Susana Alimivna Jamaladinova, poznatija kao Jamala, je 2016. godine pobijedila na Eurosongu, a sada se oglasila o napadu Rusije, piše Klix.

“Dragi moji prijatelji iz svijeta, Putin i ruska vojska su počeli s agresijom na Ukrajinu. Molim vas, podržite Ukrajinu što više možete”, poručila je svojim pratiteljima na Instagramu.

Na story je okačila link na kojem su navedeni načini na koje možete pomoći Ukrajini. Dalje je navela da se sa svojom djecom u ovom trenutku nalazi u Kijevu.

“Ukrajina ne želi rat! Mi smo za mir! Kući smo. Nemojte paničariti i ostanite jaki. Nemojte šutjeti! Mi to ne želimo! Molim vas da podržite Ukrajinu”, ponovo je napomenula u postu.

Podsjećamo, Jamala je 2016. na Eurosongu pobijedila sa pjesmom “1944”. Pjesma govori o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara i interpretirana je kao kritika ruske aneksacije Krima iz 2014. godine.

Rusija je pokušala zabraniti Jamali da učestvuje na ovom takmičenju, navodeći da je “1944” jasna politička izjava o anektiranju Krima 2014. i da kao takva krši pravila takmičenja.

Franz Klinšević, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za odbranu i sigurnost, kazao je tada: “Nisu Jamala i njena pjesma pobijedili na Eurosongu, već politika koja je pobijedila umjetnost. Ako se do sljedeće godine u Ukrajini ništa ne promijeni, mislim da ne trebamo učestvovati”.

Članica ruskog parlamenta Jelena Drapeko za neuspjeh ruskog predstavnika Lazareva okrivila je “informativni rat protiv Rusije” i “generalnu demonizaciju” zemlje. Rusija je, uprkos najavi o bojkotu, ipak učestvovala na Eurosongu 2017. Zemlju je predstavljala Julia Samoylova sa pjesmom “Flame Is Burning”.

Prethodni članakŠvicarska za sada neće uvoditi sankcije Rusiji, ali bi mogla pod pritiskom EU
Sljedeći članakU prošloj godini povećani i otkup i prodaja poljoprivrednih proizvoda u FBiH