Ukrajinske izbjeglice iz Međugorja napuštaju BiH i odlaze u Poljsku, Hrvatsku ili se vraćaju kući

Izbjeglica iz Ukrajine koje su prije mjesec dana bježeći od rata koji je pogodio njihovu domovinu sigurnost od ruske agresije pronašle u Međugorju, napuštaju našu zemlju jer im je istekao rok boravka od 30 dana i odlaze u Poljsku, Hrvatsku ili se vraćaju u domovinu.

Predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba iz Međugorja Davor Ljubić za naš portal kaže da je danas prva grupa izbjeglica od 14 djece i sedam žena otputovala iz Međugorja u Poljsku, a da se druga grupa izbjeglica sprema za odlazak u Hrvatsku, a neki čak i u Ukrajinu.

“Jako im je teško, jer su došli u BiH, njima srodnu zemlji gdje su mislili biti jedno kratko vrijeme dok se stabilizira situacija u njihovoj zemlji i vratiti svojim domovima. Ali kako su postali svjesni da je stanje ozbiljnije nego što su mogli misliti, sad su u jako teškoj situaciji. Razdvojeni su od svojih porodica i sad iz jedne neizvjesnosti odlaze u drugu”, kaže Ljubić za Klix.ba.

Prizori odlaska su po njegovim riječima bili jako emotivni kako među državljanima Ukrajine koji odlaze tako i među njihovim domaćinima koji znaju kroz šta prolaze i suosjećaju sa njima, ali i među ostalim državljanima Ukrajine koji su pred odlaskom u novu neizvjesnost.

“U petak iz Međugorja odlazi još jedan autobus sa državljanima Ukrajine. Dio njih će ostati u Hrvatskoj u Dubrvniku, a dio odlazi u Ukrajinu na područje Zakarpatja uz Poljsko-Mađarsku granicu gdje nema ratnih sukoba u nadi da će se tako prije vratiti svojim domovima”, kaže nam Ljubić.

Izbjeglice koje ostaju u Međugorju također u velikoj neizvjesnosti traže način da se vrate u svoju domovinu ili što bliže Ukrajini, ali je problem što su kapaciteti u tim zemlja uglavnom već popunjeni i teško im se nalazi mjesto, zbog čega se očekuje i pomoć Evropske unije.

Podsjetimo da u Međugorju boravi oko 300 izbjeglica iz Ukrajine, a do sada su samo tri porodice zatražile azil koji im omogućuje produžetak boravka za 14 dana u našoj zemlji.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE