Portal 072info

UKUPNO 7.892 KANDIDATA: CIK-u podnesene 753 kandidatske liste

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na sjednici, na osnovu Izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za učešće na Općim izborima 2014. godine, a nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka, okončala postupak ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 753 kandidatske liste sa ukupno 7.892 kandidata.

Obzirom da se radi o velikom broju kandidatskih listi i kandidata, broj ovjerenih kandidatskih listi i kandidata Centralna izborna komisija BiH će saopćiti u petak nakon što se ažuriraju podaci i izvrši još jedna provjera.

Do 28. augusta Centralna izborna komisija BiH će ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim novinama i sredstvima javnog informiranja, te na interent stranici izbori.ba.

Centralna izborna komisija BiH u četvrtak je, nakon razmatranja Izvještaja o izvršenim provjerama političkih subjekata koji su se prijavili za učešće na prijevremenim izborima za načelnike općina Laktaši i Srebrenik, izvršila ovjeru političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Laktaši ovjereni su politički subjekti Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik, SDS-Srpska demokratska stranka, Srpska napredna stranka, Narodni demokratski pokret.

Za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Srebrenik ovjereni su politički subjekti SDP-Socijaldemokratska partija BiH, SDA-Stranka demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Unija socijaldemokrata – Unija za sve nas.

Centralna izborna komisija BiH je odbila prijavu nezavisnog kandidata Omera Ibrišimovića za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Srebrenik jer nije ispunjavao zakonom propisane uslove za ovjeru, nedovoljan broj potisa podrške i nedostavljen dokaz o uplati novčane takse.

Nakon provedene procedure javne nabavke, Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku po kojoj će sjedište Glavnog centra za brojanje biti u Olimpijskom centru Zetra u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH.

(Fena)

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box