Za ulazak u Hrvatsku platiti 7 EURA, ali ni to nije sve

4A64A351 4802 48B9 A2DF 54F4532E19DA
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

BiH se često naziva drugom domovina Hrvata, bratskom zemljom, ali, čini se, braća uskoro neće moći u Hrvatsku praznih ruku, piše Buka.

Hrvatskim susjedima, koji nisu u Europskoj Uniji, uskoro će za ulazak u Hrvatsku trebati ulaznica, a za ulazak u zemlju naplaćivat će se sedam eura.

I Srbi i Crnogorci i Kosovari i državljani BiH, svi će prije nego stignu morati popuniti elektronski formular, a ako su stariji od 18 i mlađi od 70 morat će platiti i 50 kuna.

Sve zbog sustava ETIAS, koji se uvodi od 2023. i koji služi jačoj sigurnosti i kontroli putovanja. I to ne samo naših susjeda, nego državljana više od 60 zemalja koji stižu u Europsku uniju.

Problem je u tome što se dozvola može čekati do 30 dana, a moguće je dobiti i odbijenicu.

Važi za sve građane trećih zemalja koje su izuzete iz viznog režima. Pa tako i Crnogorce koji kao da ne mogu vjerovati da se to zaista događa.Ulazak u Schengen uvjetovan je uvođenjem ovog sustava. Građani trećih zemalja koji namjeravaju u EU popunit će elektronski obrazac. I to prilično detaljan: Što su po zanimanju, jesu li bili kažnjavani, kakvo im je zdravstveno stanje, gdje su putovali u Europi pa čak i koje lijekove koriste.

Odobrenje bi trebali dobiti već za 15-tak minuta, ako ga dobiju jer, prema onomu što su za RTL televiziju poslali iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, nekima ni to neće biti dovoljno:

“Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu”.

“Ja bih rekla da je najprije važno istaknuti da velika većina gostiju koji dolaze u Republiku Hrvatsku zbog turizma dolazi upravo iz područja Europske unije i čak njih 80 posto. Mi jesmo usmjereni na države trećih zemalja i naravno da je svaki gost važan i da svakom treba usmjeriti pažnju. U tom smislu sustav ETIAS ima namjeru i cilj povećati sigurnost unutar granica Europske unije”, objašnjava za RTL Monika Udovičić iz hrvatskog Ministarstva turizma i sporta