ULAZ U ZENICU IZ BLATUŠE NEMOGUĆ: Kritično sa vodostajima, aktivirana klizišta (FOTO)

Foto: Ilustracija
Podijelite vijest

Vodostaji rijeke Bosne i njenih pritoka na području Zeničko-dobojskog kantona u naglom su porastu od sinoć, a čije se posljedice uveliko vide na terenu.

Kako to obično biva uslijed porasta vodostaja rijeke Bosne, ulaz u Zenicu automobilima ispod nadvožnjaka sa petlje u Blatuši je nemoguć, a ovo je problem sa kojim se nadležni organi već godina nisu odlučili pozabavati. Ništa bolja situacija nije ni kod podvožnjaka na drugom kraju Blatuše. Tako su vozači prisiljeni koristiti trotuar kojim bi izašli iz Blatuše, a kako saznaju naše ekipe od očevidaca već je zabilježeno i nekoliko kvarova automobila koji su bili prisiljeni proći u Blatušu preplavljenim nadvožnjakom.

Mnogi potoci su se izlili, odvodni kanali su začepljeni, a stanovnici Pečuja strahuju od plavljenja. Zabrinjavajuća je i pojava klizišta na više lokaliteta, a u Pridražićima su, navodno, ugroženi i stambeni objekti. S obzirom da kiša ne prestaje a da meteorolozi padavine najavljuju do petka, situacija na terenu može biti samo dodatno usložnjena.

Podsjećamo još jednom kako su zbog obilnih padavina, koje su prouzrokovale plavljenje elektroenergetskih objekata, bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su neki dijelovi Kantona Sarajevo, Tuzlanskog te Zeničko-dobojskog kantona.

Naš fotograf Adis Alić izašao je na ulice Zenice te vam donosimo fotogaleriju trenutnog stanja u Zenici, kao i poražavajuće fotografije oba ulaza u Zenicu sa petlje u Blatuši koji već godinama predstavljaju nezamislivu pojavu za grad koji se predstavlja kao razvijen.

[flagallery gid=301]