Ulazak Hrvatske u Šengen: Evo šta misle Hercegovci o tome

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, ukidaju se 1. januara, a u zračnim lukama od 26. marta iduće godine.

– Gužve odlaze u historiju. Bit će zanimljivo putnicima koji će već za praznike dolaziti u Hrvatsku, odnosno ići će dalje prema istoku, ovdje na Bregani još će biti granična kontrola, a kad se budu vraćali, više te kontrole neće biti – izjavio je Milan Kreš, voditelj smjene na GP-u Bregana.

Kreš je rekao da će ostati najmanje dvije trake na ulazu i izlazu za putnički promet te trake za teretni promet, koje su već sada odvojene.

Ulaz i izlaz

Ulaz i izlaz bit će odvojeni pravokutnicima, a putnici će biti usmjereni prema tim trakama.

– Kad dođu do mjesta gdje se sada obavlja granična kontrola, policajca neće biti u kućici. Kućice u prvom momentu ostaju, rampe će biti dignute i moći će se slobodno prolaziti – rekao je Kreš, piše HRT.

ČITAJ JOŠ:  Šta su prednosti hrvatskog Schengena za BiH

Kontrola će se provoditi samo za ulaske iz trećih zemalja.

– Na Bregani neće biti granične kontrole, ali to ne znači da uopće neće biti kontrole. Kontrolu će vršiti i mobilna granična policija i policijski službenici koji će biti u kompenzacijskim mjerama koji će vršiti kontrolu na prilaznim putevima prema granici, na benzinskim pumpama, tamo gdje postoji mogućnost da migranti prolaze -objasnio je.

Predviđeno je da se u kopnenom dijelu ukinu 73 granične kontrole, a na moru 12.

Putovanje prema zemljama EU

Dok se granični prijelazi prema Sloveniji i Mađarskoj ukidaju, oni prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji postaju vanjski šengenski prijelazi. Kakve će to promjene donijeti za putnike, istražile su ekipe HRT-a iz Dubrovnika i Metkovića.

Na graničnom prijelazu Nova Sela danas nema gužvi, pa granične kontrole traju samo nekoliko minuta. Za građane Hrvatske s ulaskom u šengenski prostor na tom najfrekventnijem graničnom prijelazu ništa se bitno neće promijeniti, jer ovdje su se za prijevoz robe i putnika i dosad provodile šengenske kontrole.

ČITAJ JOŠ:  Incident u Bugojnu na šetnji za žrtve genocida u Srebrenici: SDA Ministar otimao i kidao transparente

Putnici su se već na takve kontrole naviknuli. Evropi bez granica posebno se vesele oni koji putuju prema drugim zemljama EU-a.

– Kad idemo, ne moramo nigdje više kontrolu imati. Podržavam u svakom slučaju – kaže Neđad iz Mostara.

– Ma bit će dobro, bit ćemo bliže Evropi – kaže Jure iz Čitluka.

– Ne može ništa tu biti loše. Postoji razlog zašto postoji Šengen – kaže Amer iz Mostara.

Ulazak Hrvatske u Šengen: Evo šta misle Hercegovci o tome

Video credit: HRT pic.twitter.com/zXEp40RvTC— Dnevni avaz (@DnevniAvaz) December 9, 2022

Vanjska šengenska granica

Vanjska šengenska granica postaje i granični prijelaz Karasovići.

– Neće doći do znatnijih promjena s obzirom na to da Hrvatska već kao članica Evropske unije provodi sustavne granične kontrole nad državljanima trećih zemalja – kaže Dragan Sršen, voditelj Službe za granicu PU DNŽ-a.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Eventualne promjene trebalo bi donijeti uvođenje dvaju novih sustava sredinom iduće godine.

– To su Entry exit sustav i ETIAS sistem. To su dva sistema koja će omogućiti obavljanje graničnih procedura na ubrzan način, znači procedura uzimanja biometrijskih podataka za državljane trećih zemalja i prethodne najave putovanja što se odnosi na državljane trećih zemalja, objasnio je Sršen.

Šengen bi mogao značiti i više turista. Bit će lakše putovati, ali i trošiti.

– Za mene kao Italijana bilo je jako teško kad je lira išla na euro. I sad je ista situacija, malo je teška, ali za budućnost sto posto je bolje – poručuje Marko (Marco) iz Italije.

Sve će se vidjeti već s prvim danom nove godine kada će Hrvatska biti potpuno implementirana u Evropsku uniju.

072INFO TV