travnik FTV 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U centru Travnika je dio Bosanske ulice od jučer je zatvoren za saobraćaj, a potpuno otvoren za pješake. Dio je to projekta općine kojim se, između ostalog, želi unaprijediti turistička ponuda i oživjeti poznati travnički korzo. Dok su građani ideju prihvatili s odobravanjem, većina privrednika, uglavnom, negoduje, strahujući da će im novi način regulacije saobraćaja ugroziti poslovanje.

FIXGEHALT

Potpuno otvorenoj ulici za pješake, prvoj i jedinoj ovakve vrste u Travniku, najviše su se obradovali najmlađi, ali i većina građana.

S druge strane, većina privrednika koji posluju duž centralne gradske ulice, s negodovanjem je dočekalo njeno zatvaranje za saobraćaj. Kažu, nisu uvaženi njihovi prijedlozi, a poslovanje im je uveliko ugroženo.

– Imamo tri objekta u Bosanskoj ulici. Zabilježili smo pad prometa od 70%. To neminovno vodi smanjenju radnih mjesta – kaže privrednik Alma Terzić, javlja FTV.

LIDER

– Definitivno sam za zatvaranje, da bude pješačka zona. Koliko to mogu pratiti ostali segmenti, kao parking, kao dodatne ulice koje će vršiti isporuku robe za nas privrednike – dodaje privrednik Orhan Ganibegović.

– Malo će nam otežati rad što se tiče poslovanja, dostave robe i što se tiče mušterija – ističe privrednik Hajrudin Kasumović.

Iz općine, pak, tvrde da je od anketiranih više od 90 poslovnih subjekata većina bilo za zatvaranje ulice. A kao razloge za to navode bolji sigurnosni aspekt, manje zagađenja te proširenje turističke ponude.

– Želimo da što više turista privučemo u Bosansku ulicu, da od tačke A do tačke B idu pješke, da im ne damo da idu automobilom i da što više upoznaju turističke potencijale općine Travnik – ističe Faris Hafizadić, srtučni saradnik za protokolarne aktivnosti Općine Travnik.

No da li će projekt Travnički korzo zaista zaživjeti, znat će se nakon 90 dana, koliko traje i testna faza. Do tada, svoja pitanja i sugestije građani mogu iznijeti na stranici općine.