Portal 072info

ULIČNA PRODAJA: U sedam slučajeva oduzeta roba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

ulicna-prodaja-500x300

Ulična prodaja predstavlja pojavu tzv. “crnog tržišta” i ona se suzbija kao nezakonita pojava jer se radi o višestrukom prekršaju koji, između ostalog, uključuje povredu Zakona o unutrašnjoj trgovini (roba bez porijekla, nije registrovana djelatnost i dr.), Odluke o komunalnom redu Općine Zenica (zauzimanje javnih površina bez saglasnosti nadležnog organa i prodaja prehrambenih proizvoda u nehigijenskim uslovima).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Suzbijanje ove pojave se vrši zajedničkim akcijama s pripadnicima Policijske uprave I u Zenici po predstavkama građana, kućnih savjeta, trgovinskih radnji, privrednih društava i drugih, a u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini i zakonima o inspekcijama u Federaciji i Zeničko-dobojskom kantonu.

Tržišni, sanitarni i komunalni inspektori poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti na način da se zatečena roba privremeno oduzima, sačinjava zapisnik, a protiv osoba zatečenih u prekršaju se pokreću prekršajni postupci u nadležnom sudu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U periodu od kako su započete aktivnosti na suzbijanju nelegalne ulične prodaje (3., 4. i 5. aprila 2014.) u 7 slučajeva je izvršeno privremeno oduzimanje robe koja je zatečena, te se protiv lica od kojih je privremeno oduzeta roba pokreću prekršajni postupci zbog nezakonitog zauzimanja javne površine, prodaje robe bez porijekla od strane lica koja nemaju registrovanu djelatnost i zbog prodaje prehrambene robe u nehigijenskim uslovima. U privremeno oduzetoj robi ima robe sa isteklim, prepravljenim ili brisanim rokom trajanja koju će sanitarna inspekcija zapisnički uništiti, lako kvarljive robe (voće, povrće i drugo) koja se predaje humanitarno-socijalnim ustanovama a sa ostalom robom će se postupiti u skladu sa sudskom odlukom.  

Zbog ovih aktivnosti trenutno se stanje na ulici poboljšava, ali ulični prodavači se brzo nakon odlaska inspektora vraćaju na te lokacije.

Napominjemo da je nekoliko demobilisanih boraca i invalida uz posredovanje Službe za inspekcijske poslove dobilo štand na Glavnoj gradskoj tržnici, pijaci u Blatuši i na tzv. buvljaku, a u toku je rješavanje i novih zahtjeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako bi se trajno riješio ovaj u širem smislu društveni i kulturološki problem potrebno je uključiti sve nadležne subjekte te donijeti novu zakonsku regulative.

Služba za inspekcijske poslove će u saradnji s policijom nastaviti započete aktivnosti kako bi se ulična prodaja svela na minimum, a ovom prilikom se zahvaljujemo građanima i drugim subjektima koji su nam dali ogromnu podršku u vezi s navedenim aktivnostima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME