Ulična škola kriminala: 50 posto delinkvenata preraste u mafijaše

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Maloljetni delinkventi odavno su postali naša svakodnevica i skoro da nema dana, a da se u policijskim biltenima ne nađu inicijali iza kojih se krije maloljetni kriminalac. Oni najčešće kradu, pljačkaju, otimaju, napadaju i dilaju drogu. Klinički psiholog Čedomir Novaković, specijalista za maloljetničku delinkvenciju, svakodnevno se susreće s maloljetnicima za koje kaže da su skrenuli s pravog puta.

Suluda ideja

– Okorjeli kriminalci manipuliraju maloljetnicima. Učenici su inteligentne osobe koje u sofisticiranoj sredini mogu da naprave velike rezultate, ali u sredinama poput naše to je nemoguće – smatra Novaković.

On je naglasio da problematična djeca ne čine ništa što nisu vidjela u društvu ili porodici. Korijen problema leži upravo u slabljenju porodice.

– Budući da su djeca inteligentna, ona se ponašaju u skladu s okolinom, dakle ukoliko se društvo i porodica ponaša normalno i objektivno, onda su i djeca takva. Nedavne lažne dojave o bombama su manipulacija, jer su djeca izmanipulirana suludom idejom razbojnika koji ih je uspio nagovoriti da mu plate za tu dojavu – ističe Novaković.

Novaković: Djeca su izmanipulirana    (Novaković: Djeca su izmanipulirana )
Novaković: Djeca su izmanipulirana Novaković: Djeca su izmanipulirana

Nema budućnosti

To je posao za policiju, dodaje on, i kaže da ona mora preventivno djelovati.

– Devijantno ponašanje u mladosti ili školskom uzrastu ima negativan trend. Tako je pretpostavka da će 50 posto onih koji su danas maloljetni delinkventi postati ozbiljni kriminalci i to treba da zabrine društvo i sve institucije koje se bave odgojem – naglasio je Novaković.

On ističe da je postotak zaista visok u našem društvu zbog činjenice da generacije odrastaju na biroima rada ili moraju da bježe van države jer ovdje nemaju budućnosti.

Zakazao sistem 

Zbog teških ekonomskih uvjeta i preživljavanja, roditelji nemaju vremena da se posvete djeci. S druge strane, država, isto tako, nema dovoljno razvijen dio aparata koji treba da se stara o maloljetnicima.

– Politika i političari, mediji, svi imaju svoj dio odgovornosti za odgoj nove mlade i zdrave populacije bh. građana – kazao je Novaković.

Avaz.ba