Ulizivat će vam se, pričati i o ugroženosti države, ali koje su nadležnosti načelnika i vijećnika

Screenshot 1 1895
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Počela je još jedna zvanična predizborna kampanja, iako u mnogim slučajevima ona nikada ne prestaje. Iako su izbori lokalni, nemojte se iznenaditi ako vam se kandidati budu pokušali približiti i pričom o državotvornoj politici, NATO putu i slično. Poznata, manje poznata i anonimna lica s plakata smijat će vam se u prolazu tražeći pažnju i naklonost. Ulizivat će vam se na predizbornim skupovima, ma kakva ograničenja bila, a i na društvenim mrežama će vam “iskakati” kao iz paštete.

I sve je to očekivano i u duhu demokratije. Međutim, u želji da privuku pažnju i naklonost birača, kandidati često, svjesno ili ne, prekorače nadležnosti koje nosi pozicija za koju su se kandidirali. Građani će 15. novembra birati načelnike, u nekim mjestima direktno gradonačelnike te općinske vijećnike (FBiH), odnosno odbornike u skupštinama lokalnih zajednica (RS).

Nenadležnost ipak mnoge neće spriječiti da govore o “velikim” temama, o državnoj politici, ugroženosti i perspektivi države, NATO putu, a vjerovatno i Evropskoj uniji.

Stoga treba istaći koje su to ingerencije i maksimalan djelokrug (grado)načelnika, vijećnika i odbornika.

Zakon o lokalnoj samoupravi u FBiH kaže da su nadležnosti načelnika između ostalog:

-predlaganje budžeta lokalne zajednice
-predlaganje ekonomskih, investicionih i razvojnih planova na teritoriji općine, urbanističkih planova i generalno korištenje javnog zemljišta
-izvršavanje budžeta
-dodjeljivanje stipendija
-donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji te lokalne samouprave i slično.

U suštini, načelnik je zadužen za pitanja lokalne infrastrukture uz saradnju s kantonom, održavanje puteva i druga komunalna pitanja.

Vijećnici koji će vam tražiti glas ne mogu utjecati na NATO put, ali mogu pokretati inicijative i tražiti bolju sigurnost i prisustvo policije u vašoj lokalnoj zajednici.

Općinska vijeća, između ostalog:

-donose statut općine
-izglasavaju budžet, urbanističke planove
-glasaju o taksama i naknadama u lokalnoj zajednici
-donose programe uređenja građevinskog zemljišta
-donose odluke o zaduženju Općine
-donose odluke o nazivima ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta i slično.

Slične su ovlasti i u Republici Srpskoj, a treba izdvojiti nešto šire ovlasti gradonačelnika.

U konačnici, ukoliko vam kandidati budu obećavali da će se boriti za veću stipendiju za vašu djecu, da će izgraditi nove vrtiće ili bolje opremljene škole, boriti se za obnovu rasvjete, uređenje kanalizacione mreže i slično, oni su vjerovatno koliko-toliko iskreni prema vama.

Ukoliko pak u narednih 30 dana bude dominirala priča o temama koje iskaču iz kolosijeka lokalnog, onda vam potencijalno obećavaju nešto na što ne mogu utjecati.

Klix.ba