Ulje čajevca je dobro za tretman kožnih infekcija, ali otrovno ako se proguta

Ulje čajevca poznato kao ulje melaleuke dobija se iz lista australskog čajevca. Ima brojne zdravstvene blagodati, ali ne smijete ga progutati jer može biti otrovno.

S obzirom na to da se dobija iz lišća australskog čajevca, njega su na ovom kontinentu u velikoj mjeri koristili Aboridžini u svojoj tradicionalnoj medicini tako što su gnječili lišće i tu smjesu stavljali na problematična područja.

Na tom području se tako godišnje proizvede oko 400 tona vrlo kvalitetnog ulja čajevca te se većina izvzi. Poznato je da su ovu biljku pokušale uzgajati i druge zemlje, ali se pokazalo da eterično ulje nije kvalitetno u tolikoj mjeri kao ono koje je proizvedeno u Australiji.

Stručnjaci sa Klinike Mayo u SAD-u su pojasnili da ulje čajevca posjeduje antibakterijska i antifungalna svojstva.

“Ukoliko se koristi lokalno, ulje čajevca je sihurno i može biti korisno u liječenju akni i drugih površinskih infekcija kože. Također se vjeruje da ima i antibakterijska svojstva. Obično se koristi za liječenje akni, atletskog stopala, gljivica noktiju te kod uboda insekata. Dostupno je kao ulje, ali se može naći i u brojnim proizvodima za njegu kože koji se prodaju bez recepta, uključujući sapune i losione. Veoma je bitno naglasiti da ulje čajevca može izazvati ozbiljne simptome jer je otrovno ako se proguta”, pojasnili su stručnjaci u Klinici Mayo.

Napomenuli su i to kako većina ljudi može koristiti ulje čajevca bez problema, ali su naglasili i to da kod pojedinaca može uzrokovati iritaciju kože, alergijski osip na koži (dermatitis), svrab, peckanje, oštećenja koja podsjećaju na opekotine, perutanje kože, crvenilo i suhoću.

Posebno su istakli da ulje čajevca ne smiju koristiti osobe koje imaju ekcem te dodali da u slučaju gutanja ovo ulje može izazvati veoma ozbiljne nuspojave poput zbunjenosti, nemogućnosti kontrole mišića ili koordincaije dobrovoljnih pokreta (ataksija), smanjenog nivoa svijesti, dijareje i drugih stomačnih problema (povraćanje, mučnine, bolovi u želucu), zatim halucinacija, kome, pospanosti.

Naveli su da je jedno istraživanje pokazalo da bi ponovljena izloženost ulju čajevca, ali i lavande mogla dovesti do oticanja tkiva dojke kod dječaka (ginekomastija), piše Medical News Today.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakGolubinja: Mladen ima 32 registrirana old timera (VIDEO)
Sljedeći članakItalijanske vlasti zabranile ulazak kruzerima u historijsko središte Venecije