Portal 072info

Ulje kanabisa uskoro u BH. apotekama

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe već je uzela maha u velikom broju zemalja, a prema saznanjima Buke, uskoro bi i oboljeli od malignih bolesti u Bosni i Hercegovini mogli isprobati ovaj lijek, i to legalno. Iako još uvijek lijekovi na bazi kanabinoida, a posebno ulje marihuane, slove kao kontroverzni u službenoj medicini, BiH bi trebala u ovoj godini, uz strogu kontrolu, omogućiti građanima oboljelim od teških malignih bolesti liječenje ovim preparatima, prenosi Večernji list BiH.

Kako bi mukama oko nabave ulja marihuane uskoro mogao doći kraj portalu je potvrđeno iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine iz kojeg navode kako je prije nekoliko dana službeno formirana stručna radna grupa koja će donijeti preporuke i mišljenja o opravdanosti primjene kanabisa i kanabinoida u strogo kontrolisane svrhe.

Nakon što imenovana radna grupa donese mišljenje, ono će biti dostavljeno Povjerenstvu za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH, nadležnom za daljnje postupanje”, potvrdili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Zdenka Gojković, šefica Klinike za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS, koja će sudjelovati i u radu novoformirane stručne radne grupe na državnoj razini, očekuje kako će prijedlog za uvođenje preparata od marihuane biti prihvaćen, zbog čega bi se već u 2016. ovi lijekovi mogli naći i u domaćim apotekama.

“Na sastancima sudjeluju stručnjaci iz različitih oblasti medicine. Uvjerena sam kako ćemo vrlo brzo dati pozitivno mišljenje o opravdanosti upotrebe ovih lijekova i na koji način bi se oni trebali koristiti. Naš cilj je pomoći oboljelim građanima tako što će, uz dosadašnju terapiju, dobivati i preparate od marihuane koji će se moći uzeti u apotekama uz dopuštenje određenog broja doktora”, kazala je Gojković.

Ovaj potez bi uvelike olakšao život mnogim bolesnicima u BiH, posebno jer je već opće poznato kako ogroman broj oboljelih od multiple skleroze i malignih bolesti koristi ulje kanabisa koje nabavlja na “crnom tržištu”.

Za nadati je se da se nakon legalizacije neće dogoditi situacija kao u Hrvatskoj da su preparati legalni, ali ih se ne može naći u apotekama.

Vecernji.ba

Podijelite članak