Screenshot 3 24
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 15:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Tokom aktuelne političke pa i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini, gotovo pa uvijek kao dio rješenja spominjale su se i susjedne zemlje, ali i Turska za koju su određeni politički krugovi smatrali da bi trebala preuzeti aktivniju ulogu u raspetljavanju bh. političkog čvora. Prvi takav prijedlog stigao je prije nekoliko dana te je naznačeno kako bi bh. politički problem trebali rješavati Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović kao predstavnici naroda u BiH, te Srbija, Hrvatska i Turska, kao zemlje koje bi na ovom sastanku trebale predstavljati “države od povjerenja” za svaki od naroda u BiH.

NER FIT

“S Dodikom sam razgovarao da sjednemo za zajednički stol i pokušamo uz neku vrstu potpore, mene, Vučića i turskog predsjednika Erdogana, kojeg sam mislio kontaktirati”, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

BiH kao nova Sirija

Tu ideju iznio je prije toga Milorad Dodik prilikom posjete turskog predsjednika Sarajevu prije dva mjeseca. Međutim predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je mogućnost ovakvog sastanka obrazlažući to činjenicom da se politički problemi trebaju rješavati u institucijama BiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Politički analitičar i profesor Jahja Muhasilović u razgovoru za Klix.ba ističe kako bi ovakav format sastanka u kojem bi se našli tzv. “lideri naroda” i njihove “zemlje od povjerenja” bio suviše opasan za BiH.

“Indikativno je da Dodik od početka procesa predlaže taj sastanak, to nije na fonu Milanovićevog prijedloga. Ukoliko bi se išlo na format da u Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj imamo ‘velikog brata’, to bi bilo opasno. Dodik pokušava na mala vrata uvući taj format, jer računa da bi i Rusiju trebalo uključiti u cijeli proces. Tako bi se oslabio američki front i situacija bi bila slična kao u Siriji, gdje bi došlo do ‘astanizacije’ (sporazum Irana, Turske i Rusije iz Astane 2017. godine o Siriji op.a.) bosanskog pitanja, gdje su Rusi s Turskom i Iranom napravili paralelni mirovni proces koji je izuzeo Ameriku”, navodi Muhasilović.

Također, Muhasilović naglašava kako je turska diplomatija suviše iskusna da bi nasjela na Dodikove igre.

“Znajući da je Izetbegović protiv takvog formata, on računa da sada kada bi on (Dodik) nametnuo takav model, Izetbegović ne bi smio odbiti zbog dobrih odnosa s Erdoganom i tako bi doveo Bakira u pat poziciju. Turska diplomatija je respektabilna i stara i nadam se da neće nasjesti na geopolitičke manevre Milorada Dodika”, ističe u razgovoru Muhasilović.

S Erdoganom se moraju sastati tri člana Predsjedništva

Iako je ideja o sastanku tzv. lidera naroda u BiH s jedne te Turske, Hrvatske i Srbije s druge strane za sada odbačena, Erdogan će se ipak sastati s političarima iz BiH. Za razliku od prvobitnog formata, ovaj sastanak trebao bi uključivati članove Predsjedništva BiH.

Prema informacijama iz Ankare, Erdogan planira prvenstveno ugostiti Milorada Dodika, a zatim i Komšića i Džaferovića. Uprkos institucionalizaciji sastanka, Muhasilović smatra kako Erdogan ne bi trebao razgovarati odvojeno sa članovima Predsjedništva.

“Ne sviđa mi se što će ići odvojeno. Koliko god je Dodik jedan od tri člana Predsjedništva, on ide protiv svoje zemlje. Da on pregovara u ime BiH s drugim državnikom, nije uredu. Nijedna ozbiljna zemlja u ovoj situaciji ne bi dozvolila da Dodik razgovara s bilo kojim državnikom. Na sastanak bi trebali ići i Džaferović i Komšić. Ako bi se išlo, trebala bi ići sva tri člana Predsjedništva pa čak uključiti i ljude koji imaju dobre interese s Erdoganom”, smatra profesor.

Turska u ulozi savjetnika

Ono o čemu mnogi raspravljaju jeste i uloga Turske u cijelom bh. političkom blatu. Dok jedni smatraju da bi Turska u cijelom procesu trebala imati samo savjetodavnu ulogu, druga strana ističe da bi Turska trebala aktivnije učestvovati u rješavanju bh. političkog pitanja.

“Turska je kao i svaka zemlja koja nešto znači za cjelovitu BiH. Ona je dobrodošla kao tijelo koje bi kroz razne vidove moglo da deeskalira situaciju. Oni su dobrodošli kao savjetodavno tijelo, ali nijedna zemlja, pa ni SAD, kao ni Turska, ne bi se trebale ponašati tutorski. Nadam se da turska diplomatija neće nasjesti na Dodikovu igru. Do sada su dobro radili i mislim da trebaju nastaviti tim kursom”, naveo je Muhasilović.

Iako je Milorad Dodik i danas izjavio kako je s Erdoganom u odličnim i prijateljskim odnosima, te je na taj način naglasio svojevrsnu superiornost u odnosu na Komšića i Džaferovića, Muhasilović ističe kako Dodik pokušava igrati na “emotivnu kartu” kod turskog predsjednika.

“Dodik je veliki populista i političar u izgradnji. Erdogan je šest klasa iznad njega. Erdogan je atipičan političar i on je pokušao naći zajedničku priču s njim. Međutim turski predsjednik nije kalibar koji će nasjesti na te igre. Erdoganu su prioritet mir i stabilnost u BiH. On jeste u jednom momentu pokušao izgraditi dijalog s Dodikom, ali kada je krenuo u destruktivnu priču, Erdogan je okrenuo glavu od toga. Međutim, kako god, smatram da Dodik ne bi trebao sam razgovarati s turskim predsjednikom”, zaključuje na kraju razgovora za Klix.ba Jahja Muhasilović.

LIDER