Ultrazvuk je opasan za bebin mozak

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

ultrazvuk

Naučnici upozoravaju da rutinski ultrazvučni pregled, kroz koji sve trudnice današnjice prolaze, može da napravi trajna oštećenja na mozgu fetusa i da dijete može da oboli od autizma.

Već skoro četiri decenije nezamislivo je da jedna žena prođe kroz trudnoću, a da barem dva ili tri puta ne ode na snimanje ultrazvukom, a nerijetko ovakvih skeniranja bude i po desetak. Međutim, da li je i koliko je zapravo ovaj pregled bezbjedan za bebu?

Naučnici s Karolinska univerziteta u Stokholmu sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo 7.000 odraslih muškaraca čije majke su tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka išle na ultrazvuk i uporedili njihovo zdravstveno stanje u odnosu na 170.000 muškaraca čije majke nisu imale ovakvu vrstu pregleda. Rezultati su se u najmanju ruku pokazali kao zabrinjavajući, ako ne čak i alarmantni.

Istraživači su zabilježili da je 32 odsto beba skeniranih ultrazvukom, koje su genetski bile predodređene da budu dešnjaci, nakon rođenja postajale ljevoruke. Takođe, među njima ima povećan procenat onih koji su u životu imali ozbiljnih problema s učenjem, pamćenjem, ali i epilepsijom.

– Rezultati pokazuju da preko trideset odsto dječaka koji su skenirani u majčinoj utrobi imaju šanse da kad se rode postanu ljevoruki. Ako se ispostavi da ultrazvuk izaziva oštećenja na mozgu, nećemo pogriješiti ako kažemo da je sigurno više od pedeset odsto beba pod ogromnim rizikom – napisao je jedan od koautora ove studije, profesor Juni Palmgrem u članku objavljenom u časopisu “Journal of Epidemiology”.

Isto tako, istraživači s Jejla, sproveli su niz eksperimenata na miševima. Njihovi rezultati pokazali su da ultrazvučno snimanje predstavlja spoljašnji faktor rizika koji u velikoj mjeri povećava šanse za autizam, ali i druge poremećaje u razvoju mozga.

Ultrazvučni skeneri koriste tonove visokih frekvencija, pomoću kojih se dobija pokretna slika bebe u maminom stomaku. Ovaj vid pregleda koristan je jer ginekolozi i akušeri mogu da vide da li je u pitanju blizanačka trudnoća, da li je sve u redu, da dijete slučajno nema rascep kičmenog stepenica (spina bifida), probleme u radu vitalnih organa (srce, bubrezi, jetra), da utvrde da li majka ima vanmateričnu trudnoću ili pred porođaj, da li je beba dobro okrenuta.

Takođe, omiljeni dio trudnoće savremenim roditeljima je i to što putem ove vrste snimanja mogu da saznaju da li će dobiti djevojčicu ili dječaka. Skoro da nema trudnice koja ne prolazi kroz ovaj tretman više puta tokom drugog stanja.

– Nisam sigurna da li svi benefiti od ultrazvuka mogu da nadvladaju potencijalne rizike, posebno kod fetusa muškog pola, jer se kod njih moždane funkcije kasnije razvijaju nego kod djevojčica. Smatram da bi morali pacijentkinje da upozorimo da bi trebalo vrlo dobro razmisle prije nego što pristanu na ovaj vid pregleda – rekla je Beverli Bič, predsjednica britanske Asocijacije za zdravo materinstvo.

Ipak, sami istraživači ukazuju na činjenicu da su ultrazvučni pregledi od kad su počeli da se sprovode pa do danas spasili nebrojeno mnogo dječijih života, ali i samih majki.

– Apelovao bih na žene da nikako ne odbijaju pregled ultrazvukom. Da, oštećenje mozga postoji kao mogućnost, ali smatram da rezultati našeg istraživanja zahtijevaju dalju provjeru – poručio je Palgrem.

Telegraf.rs / Daily Mail / Waking Times