Portal 072info

Umanjena primanja vojnih penzionera

75-mlrd-km-nepovratno-je-izgubljenog-novca-bih-slika-578456

Preko 20.000 vojnih penzionera u Federaciji BiH od avgusta je obuhvaćeno primjenom Zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio u aprilu tekuće godine, nakon pritisaka od MMF-a.

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja F BiH većini vojnih penzionera već je dostavio nova rješenja, prema kojima su njihova primanja, u prosjeku smanjena za 30 posto.

-Istina je, da su nekim kategorijama vojnih penzionera umanjenja znatno veća od 30 posto,dok drugi nisu obuhvaćeni umanjenjem,izjavio je za RTV Zenica Fehim Muratović,predsjednik kantonalnog Udruženja vojnih penzionera.

Odmah nakon usvajanja ovog zakona i njegovog objavljivanja u Službenom listu, Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine podnijete su dvije apelacije za ocjenu ustavnosti ovog zakona. Jednu od tih apelacija uputio je predsjednik FBiH Živko Budimir, dok su drugu potpisali i uputili 27 poslanika Federalnog Doma naroda.

U augustu je Ustavni sud FBiH odlučio da dvije podnesene apelacije, koje su identične, objedini,ukazao je Hasan Došlić,predsjednik Skupštine Udruženja vojnih penzionera ZDK. Dodao je, da je pripremljen jedinstveni obrazac tužbi.Ustavni sud F BiH odluku po ovoj apelaciji, trebao bi donijeti do kraja septembra.

rtvze.ba

Podijelite članak