Umanjene obaveze Željeznica FBiH: Dužni još “samo” 192,4 miliona maraka

Umanjene obaveze Željeznica FBiH: Dužni još “samo” 192,4 miliona maraka

„Željeznice Federacije BiH“ su javno preduzeće koje godinama zauzima vrh liste dužnika, pa je tako dug „Željeznica FBiH“, prema podacima Porezne uprave FBiH, na dan 30. juni 2021. iznosio 192,4 miliona maraka.

Javni fondovi

Iz ovog preduzeća tvrde da su u posljednje četiri godine „Željeznice FBiH“ u kontinuitetu smanjivale glavni dug prema javnim fondovima, uz izmirenje tekućih obaveza. Po osnovu poreza i doprinosa u 2020. godini, prema javnim fondovima uplaćeno je 31.150.065 KM.

Od navedenog iznosa, 26.562.037 KM odnosi se na tekuće obaveze, a iznos 4.588.028 KM na obaveze iz ranijih godina (period od 2001. do 2016. godine), čime je nastavljen trend smanjenja glavnog duga prema Poreznoj upravi FBiH. U toku 2020. godine uplaćene su obaveze prema UIOBiH u ukupnom iznosu od 1.473.070 KM. „Željeznice FBiH“ nemaju neizmirenih obaveza prema UIOBiH – rekla je Senka Račić iz Službe za odnose s javnošću.

Pandemija koronavirusa imala je velikog utjecaja na poslovanje ovog preduzeća, što se očitovalo kroz smanjenje putničkog saobraćaja i ukidanje redovnih voznih linija. Federalna vlada je iz budžeta FBiH za 2020. godinu ovom preduzeću dodijelila sredstva u iznosu od tri miliona KM na ime finansijske pomoći u okolnostima pandemije za isplatu plaća.

Blagi porast

Zbog pandemije prošle godine obustavljene su linije Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo i Sarajevo – Bihać – Sarajevo i ta obustava traje i danas. Prema redu vožnje za 2020./2021. godinu, saobraćaju putnički vozovi na sljedećim relacijama: Sarajevo – Čapljina – Sarajevo, Sarajevo – Konjic – Sarajevo, Sarajevo – Maglaj – Sarajevo, Sarajevo – Zenica – Sarajevo, Zenica – Maglaj – Zenica, a od 9. avgusta 2021. godine uvedena je linija Sarajevo – Pazarić – Sarajevo – navela je Račić.

Tokom 2020. godine vozovi „Željeznica FBiH“ prevezli su 122.578 putnika, što je za 75 posto manje u odnosu na 2019. godinu, kada ih je prevezeno 494.612. U prvih osam mjeseci ove godine, tvrdi Račić, zabilježen je blagi porast broja prevezenih putnika.

Nesmetano funkcioniranje

Kako tvrde iz „Željeznica FBiH“, u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen je porast u prijevozu robe, i to za 5,3 posto više u odnosu na isti period prošle godine. To je rezultiralo povećanjem prihoda od prijevoza robe za oko tri posto u odnosu na prvih osam mjeseci 2020. godine.

Od početka pandemije „Željeznice FBiH“ stavile su svoje kapacitete na raspolaganje Vladi i privredi BiH te u potpunosti zadovoljile sve zahtjeve za protokom roba u zemlji i inozemstvu. Osigurali smo nesmetano funkcioniranje energetskog sektora u BiH, kao i nesmetan protok roba u izvozu i uvozu – istakla je Račić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE