Screenshot 7 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nakon što je SNSD najavio donošenje Zakona o ispitivanju porijekla imovine, krenule su i prve akcije – inspektori Republike Srpske zatefterili su 500 maraka kazne Nikoli Zlojutru iz mjesta Gornjoselci kod Kozarske Dubice zbog toga što je prodao – litru rakije.
Udar na selo

– Došao mi je čovjek na kućna vrata i rekao mi da hoće da kupi rakiju. Odmah sam uočio da nešto nije u redu. Otišli smo na terasu, iznio sam 0,7 litara dunjevače da proba. Lažno se predstavio, bio je to inspektor, što sam ja, zapravo, odmah i shvatio. Napisao mi je kaznu od 500 maraka, kaže nam Zlojutro.
On je 250 KM za kaznu zbog rakije uplatio u javne prihode RS-a. Zlojutro smatra da je ova kazna harač za seljake. Proizvodnja rakije je, dodaje on, naša tradicija i mora da se zaštiti i sačuva. Ističe da će mnogobrojna udruženja pokrenuti inicijativu da se zaštite domaći proizvođači, odnosno da zakonom bude dozvoljeno ljudima na selu da smiju da prodaju određenu količinu rakije.
Njegov primjer nije usamljen. Iz Inspektorata Srpske kažu da je ove godine u oblasti proizvodnje i prometa alkoholnih pića, vina i rakije izvršeno 105 inspekcijskih kontrola. Od toga je, dodaju, u 20 slučajeva utvrđeno da su lica stavljala u promet vina i rakije, a da nisu imala rješenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a o ispunjenosti uslova za proizvodnju i upis u Registar proizvođača. Zbog utvrđenih prekršaja izrečene su kazne od 10.000 KM.

Svaki građanin RS-a zna da je litar rakije deset maraka, te da se na kućnom pragu ne može napraviti basnoslovna zarada

– Ovo je apsolutni udar na selo. Kuca se na vrata malih proizvođača koji proizvedu rakiju za lične potrebe, za poklon ili prodaju, od koje se niko ne može obogatiti. Svaki građanin Srpske zna da je litar rakije deset maraka, te da se na kućnom pragu ne može napraviti basnoslovna zarada, priča Zlojutro.
Tridesetsedmogodišnji Dervenćanin koji živi i radi u Austriji i koji želi da ostane anoniman ponudio je da umjesto Zlojutra plati kaznu od 500 KM izrečenu zbog prodaje rakije, dok je Nikola odlučio da taj novac daruje dvojici drugih domaćina kojima je pomoć potrebna, a kažnjeni su po istom osnovu.

Republička poljoprivredna inspekcija kontroliše sve registrovane proizvođače jakih alkoholnih pića, kao i fizička lica za koja postoje saznanja da ih nelegalno prodaju

Dervenćanin je poručio da bi htio da plati Nikolinu kaznu, što je Zlojutra oduševilo, s tim što je odlučio da donaciju preusmjeri na dvije adrese – jednom komšiji koji je takođe kažnjen zbog rakije i ratnom vojnom invalidu iz Novog Grada.
– Odrastao sam u Derventi, ali već godinama živim i radim u Beču. Pročitao sam priču i odlučio da ponudim pomoć domaćinu iz Kozarske Dubice koji je kažnjen. Donio sam takvu odluku – kad god mogu, pomognem drugima onoliko koliko mi to mogućnosti dozvole, rekao je ovaj humani Dervenćanin.

Nepravedna praksa

– Fizička lica koja proizvode jaka alkoholna pića za vlastite potrebe ne mogu ih stavljati u promet. Zakonom je propisano da će kaznom od 500 do 1.500 KM biti kažnjeno za prekršaj lice koje izlaže, uslužuje i prodaje jaka alkoholna pića i destilat poljoprivrednog porijekla koje proizvodi za vlastite potrebe, navode iz Inspektorata Srpske.
Predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović smatra da je ovakva praksa nepravedna. On ističe da to nije korektno ni pošteno prema malim proizvođačima. Nema smisla tjerati, niti kontrolisati male proizvođače po selu koji ispeku 100 litara rakije.