“Umjesto jedne, nosit ćemo dvije maske”

SA NELSON USTAV PKG MIV 1 20200819 172115434 00 02 55 10 Still003
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Studija o ventilacionim koridorima u Kantonu Sarajevo podijelila je predstavnike lokalne samouprave i kantonalnu vlast. Načelnici sarajevskih općina protive se ideji zaustavljanja gradnje uz konstataciju da to vodi ka još većoj ekonomskoj propasti, te da je ovo pitanje u nadležnosti općina. Stručnjaci ističu da je Studija znak optimizma da se krenulo razmišljati o zraku i prostoru, dok građani kažu ove zime umjesto jedne, nosit ćemo dvije maske.

“Formiranje većih zelenih površina, smanjivanje nevjerovatne izgradnje, jer mi bi se u narednih deset godina pretvorili u jedno naselje Tibra”, kaže Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja KS.

Ovako je Studiju o ventilacionim koridorima najavio resorni ministar. Strujanja zraka nema, skučeno je, saglasan je i Zejin Dučić, ali uprkos svemu život u ovom naselju je prihvatljiv.

“Sviđa mi se, nisam nigdje išao, nisam se nigdje selio. Sviđa mi se ovdje”, ističe Dučić.

Kako glavni grad Bosne i Hercegovine ne bi postao poput najpoznatijeg naselja u njemu za koje se kaže da komšija komšiji preko balkona dolazi na kafu Vlada Kantona Sarajevo usvojila je studiju o ventilacionim koridorima.

Na osnovu iste donesena je Odluka kojom se privremeno zabranjuje gradnja u sarajevskim općinama, zbog koje su reagovali općinski načelnici…

“Predlažemo da se u okviru dopunjene Studije ne utvrđuje režim zabrane građenja, nego status građenja sa posebnim režimom, gdje bi se za svaki pojedinačan objekat uradila strateška procjena uticaja na okoliš”.

“Kao načelnik Općine Novi Grad ja nemam namjeru postupati prema tim insturkcijama zato što nigdje ni u jednom zakonu nije predviđeno da ministarstvo ili ministar može davati instrukcije načelnicima u onome što je njihov posao”, poručuje Semir Efendić.

Radi provođenja Studije o urbanim ventilacionim koridorima u KS, najavljene su izmjene 14 općinskih planova, tri zakona, te veliki broj podzakonskih akata, poručuju iz resornog ministarstva. Iz lokalnih samouprava oštro odgovaraju. Riječ je – o blokadi građenja i uvođenju reketa na gradnju čime su dovedeni u pitanje i projekti poput gradnje Kongresnog centra, najavljenog kao jednog od modernih simbola Sarajeva.

“Ta prodaja u principu može se nastaviti, ali se plan mora izmijeniti”, smatra Kapidžić.

“Nekorektno za jedan takav projekat na čijem smo razvijanju radili više godina, koji je upotpunosti spreman za investitore, sada da ministar prostornog uređenja kaže da to neće moći tako. Kako mislite da se investitori odazovu pozivu kada im kažete da to neće moći tako”, pita Efendić.

On ističe pitanje zagađenja zraka u Sarajevu jeste veliki problem, ali se u njegovo rješavanje krenulo ”naopako”. Predugo smo čekali, i mnoge su se stvari dogodile koje nećemo moći popraviti, kažu stručnjaci, ali je Studija naznaka optimizma.

“Na svakoj karti koja se crtala bila je markirana ruža vjetrova i ona je govorila odakle vjetrovi pušu na tom prostoru, a uvijek je to bilo duž Miljacke”, pojašnjava Hasan Ćemalović, arhitekta.

A građani kažu umjesto jedne nosit ćemo dvije maske ove zime, studija je stigla prekasno.

“Naravno da dolazi, ništa ne rade”.

“Kod nas je sve to nešto sporo i nikako.

“Neće nam trebati jedna maska već dvije, to sigurno, vjerujte”.

“Biće grozno kad dođu one magle, bit će jako teško”.

Teško zbog smanjenje vidljivosti, teško zbog povećanog broja zaraženih, teško zbog razlikovanja korone i respiratorne infekcije, teško zbog gubitka investitora, radnih mjesta, teško zbog odgovornosti i neodgovornosti… zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko stvari koje čine život boljim svakog građanina.

N1