Umjesto o životnim, bavimo se marginalnim stvarima: Djeda Mraz postao opet političko pitanje

Svaku staru ispraćamo, a Novu godinu dočekujemo uz žučne rasprave o tome je li Djeda Mraz dio tradicije ovih prostora, imaju li djeca pravo na novogodišnji paketić, ko u svome domu kiti novogodišnju jelku, a ko ne.

Dobra poruka

U državi koja se formalno smatra sekularnom sukobe u javnom prostoru, po pravilu, potiču pojedinci poput federalnog ministra Edina Ramića, koji je ove godine podjelu novogodišnjih paketića u prostorijama Ministarstva onemogućio birokratskim zaprekama.

Takvih je primjera u prošlosti bilo napretek.

– Iz godine u godinu bavimo se marginalnim stvarima poput Djeda Mraza kako bi se skrenula priča sa suštinskih problema. U sekularnoj državi religija i vjerske ustanove se ni u kom segmentu ne bi trebale miješati u državne probleme. Nažalost, kod nas je obrnuto. 

  • Vovna: Dobra je poruka dijeljenja poklona Foto: Facebook

Suština je da djeci treba omogućiti radost na svakom koraku. Poruka podjele poklona je da oni budu dobri, da poštuju roditelje, drugare, budu solidarni i “zasluže” poklon. Ako to nije dobra poruka za društvo, bez obzira na ime i religiju, onda ne znam šta je – kazala je sociologinja Smiljana Vovna.

Novinar i analitičar Mirnes Kovač izazvao je brojne reakcije svojim komentarom na društvenim mrežama da se čak i u Saudijskoj Arabiji napuštaju neki rigidni stavovi i prakse, dok se u BiH dešava obrnut proces.

Još gore

– Naša retradicionalizacija ima političku pozadinu. Ona se već uveliko prelijeva u narativ koji označava izdajnikom, nevjernikom, otpadnikom svakog onog ko se usudi progovoriti da to gdje idemo nije dobro. Neće to pomoći politici, a velike će frakture napraviti u narodu – upozorio je Kovač.

  • Kovač: Frakture u narodu Foto: Facebook

Poznati bh. reditelj Dino Mustafić kaže da samo dokon svijet sebi može dozvoliti da mu Djeda Mraz postane političko pitanje.

– Naša politička i kulturna javnost zaslužuje više poštovanja od bizarnih rasprava po društvenim mrežama ili, još gore, političkog očitovanja o “sudbini” Djeda Mraza – istakao je Mustafić.

Kolektivni identitet

– Fenomen Djeda Mraza nas svrstava u različite skupine i definira naš kolektivni identitet. Odgovornost u kolektivnom identitetu ne postoji, a tako ni pritisak na jedinku da poduzme bilo šta izuzev iskazivanja stava skupine kojoj pripada, a kontra stava skupine spram koje se diferencira – pojasnio je psiholog Dženan Skelić.

Avaz