UMJESTO RAMAZANSKOG VOZIĆA: U Zenici paketićima obradovano 500 mališana

U okviru nastupanja mubarek ramazana, neformalna grupa žena iz Zenice unazad šest godina organizuje manifestaciju povodom dočeka, za muslimane, najdražeg gosta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tokom prethodnih godina realizovan je projekt „Ramazanski vozić“ u kojem je učestvovalo preko 1.500 zeničkih mališana, a sve uzdugogodišnju podršku muftije zeničkog, hfz. dr. Mevludina Dizdarevića, te Medžlisa Islamske zajednice Zenica, kao i vijernih prijatelja i donatora projekta.

Ove godine zbog kompletne situacije nastale usljed pandemije koronavirusa, organizatori su bili prinuđeni da doček ramazana za najmlađe organizuju na drugačiji način, poštujući sve epidemiološke mjere, a ujedno i mališanima približe najljepši period u godini za muslimane.Osnovni i ujedno glavni cilj jeste najmlađima približiti mjesec ramazan, njegovu suštinu, otvoriti mogućnost obavljanja ibadeta, te odrastanje u zdravoj vjerskoj sredini.

Organizacioni odbor projekta „Ramazanski vozić“ ove nedjelje organizovalo je podjelu ramazanskih paketića za 500 djece, uzrasta do 12 godina, te time odlučili obradovati najmlađe prije početka ramazana.

„Prijave za paketiće trajale su nekoliko dana preko oficijelne Facebook stranice „Ramazanski vozić“, kao i preko Viber grupe u kojoj se već godinama prijavljuju mališani koji žele biti dio ovog projekta. Interesovanje za učešće je bilo veliko, te smo u svega dva dana zaprimili preko 500 prijava, ali oni najbrži su i dobili svoje mjesto na spisku“, kazali su organizatori.

Od 10 sati u haremu Kočevske džamije u Zenici započeta je podjela ramazanskih paketića za 500 zeničkih mališana, a tokom kompletnog dana, mogao se osjetiti pravi ramazanskih osjećaj kako u haremu, tako i u cijelom gradu.

„Na društvenim mrežama pristizale su fotografije sretne i zadovoljne djece, a njihov osmijeh nama je bio najbolji pokazatelj da smo naš cilj i namjeru ostvarile. Važno je naglasiti da svake godine na spisak zeničkih mališana u okviru ovog projekta uvrstimo i nekolicinu djece iz Javne ustanove „Dom porodica“ Zenica, koji svoje mjesto dobiju uplatama naših donatora ili onih koji žele u ovom projektu zaraditi svoja dobra djela“, istakli su iz organizacionog odbora.

Ovogodišnji projekt podjele paketića završit će sezajedničkim puštanjem balona iz stanova i kuća u vrijeme večerašnjeg akšamskog ezana, čime i započinje mubarek ramazan.