Umjesto svečanosti, osjećaju tugu: Penzioneri su gladni!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Penzioneri u Federaciji BiH 25. oktobar obilježavaju kao svoj dan. Na ovaj datum prije 25 godina zabilježeni su najmasovniji protesti penzionera, kada se njih više od 100.000 zbog svog teškog materijalnog i socijalnog statusa okupilo na protestu pred zgradom Vlade FBiH.

Sve isto

Ovaj se datum u brojnim udruženjima i savezima širom Federacije BiH obilježava svečanim sjednicama. Međutim, kako nam kaže Augustin Musić, predsjednik Saveza penzionera HNK, ova populacija danas nema nijedan razlog za slavlje.

ČITAJ JOŠ:  Sjećate li se koliko je koštalo mlijeko krajem 2021. godine?

– Umjesto svečanosti, penzioneri danas osjećaju tugu, jer su, kao i te 1997. godine, ugroženi i materijalno, i socijalno, i zdravstveno. Potrošačka košarica koja prelazi iznos od 2.500 KM je za skoro sve nas nedostižna. Kako dostići taj iznos kada najniža penzija iznosi 424 KM? Mi iz te košarice, znači, moramo izbaciti skoro sve, od odjeće do cipela – priča nam Musić.

Musić: Osam posto zakinuliMusić: Osam posto zakinuli FOTO: AVAZ

Kao član Saveza penzionera FBiH, komentirao je činjenicu da njihove zahtjeve Federalna vlada, s Fadilom Novalićem na čelu, ignorira mjesecima, još od 1. juna.

ČITAJ JOŠ:  Ova namirnica je posljednjih mjeseci najviše poskupjela u BiH

– To ignoriranje je došlo do grla. Bilo je obećano da će se penzije povećati 12 posto, a zapravo osam posto su nam zakinuli – naglašava Musić.

Teška vremena

Edo Hajduk, koji predstavlja penzionere Konjica, kaže da je situacija u kojoj se nalazi ova populacija krajnje teška.

Hajduk: Gubimo utakmicu s cijenamaHajduk: Gubimo utakmicu s cijenama FOTO: AVAZ

– U utakmici između penzionera i cijena uvijek smo mi ti koji gubimo. Premijer Novalić kaže da će se povećati najniže penzije, a ništa se tu ne zna ni otkad ni za koji iznos. Oni, jednostavno, ne razmišljaju niti čuju vapaj gladnih ljudi – govori Hajduk.

ČITAJ JOŠ:  Gorivo jeftinije, ali hrana u BiH i dalje preskupa: Nema kraja besramnom pljačkanju kupaca!

Njima je dobro

– Vidjeli smo da nema volje da se smanji PDV na osnovne životne namirnice. Vlastodršcima je dobro, a iste face godinama gledamo – kaže Hajduk.

GODISNJICA
MARKETING