AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Počela je isplata penzija u Federaciji BiH. No, kratko traje radost koju ona donosi! Dok plate režije, kupe lijekove i podmire osnovne životne potrebe, penzionerima ne ostane gotovo ništa.

Kako izgleda umjetnost preživljavanja od penzije do penzije?

Peti u mjesecu – praznik penzionera u Federaciji! Ispred banke i Asim Starogorac. Penziju od oko 500 KM ostavit će na na putu do kuće na šalterima za plaćanje računa. Puni ih džepovi. Potom, na pijačnim tezgama. Kući – punih ruku, praznih džepova!

“Evo sad sam uzo penziju. Odavde pravo idem platit račune, sitniju namirnicu uzet’ i da li ću nešto novca vratit’ kući ili ne, pitanje je! Eto, to je ta penzija koju mi čekamo mjesec dana”.

“Nisam digo sada ni tih 500 maraka. Digo sam 400, jer sam već bio u crvenom”, dodao je.

A meso je luksuz.

“Kupi se jednom možda od te penzije, eventualno dva puta i to je to. Ja ne znam stvarno šta ljudi misle, ovi što vode politiku”, kaže Asim.

Dok u starom Golfu 2 pratimo Asima do šaltera za plaćanje režija, otkriva da vozi samo kad mora. Treba platiti i gorivo.

-Gdje ćemo prvo? “Idemo plin platiti”
-Skoro 70 KM? “70 KM je struja, a plin je malo, jer trošim ta drva i onda dođe plin manje”.

Plin, struja, voda, telefon i internet, smeće – skoro 300 maraka. I ostaje zadnje, ali najvažnije! Kupit će samo osnovne namirnice – brašno, jaja, ulje, ali ipak:

“Negdje oko 100 KM je ostalo, možda 110 u vrh glave”.

Asim nije izuzetak, već primjer penzionerske svakodnevnice.

Građani kažu:

– Lijekovi, i moraju se platiti generalije – struja, voda i tako dalje. I šta ostane, ostane!
– Potroši se najviše na dadžbine, lijekove i ostalo, ali nekako se premeće. Mora se pemetati ako nemaš okle.
– Na režije mi sve ode. Ostane mi 30 KM. Imam 327 KM penzije.

Najniža penzija u FBiH je 326,17 KM, a u RS za 15 godina radnog staža 174,44 KM. Najviša penzija u FBiH je oko 2.174,48 KM, a u RS oko 1.792, 01 KM.

Kako žive oni sa mnogo nižim penzijama od Asima, najbolje znaju penzioneri sami – heroji preživljavanja u Bosni i Hercegovini.

N1