Umrla je Tetka Zilha, žena koja je decenijama hranila i pomagala ugrožene Sarajlije

Screenshot 2 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Sarajevu je preminula Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha, koja će definitivno ostati upamćena kao jedan od simbola ovog grada. Tetka Zilha je radila u Narodnoj kuhinji Stari Grad od 1992. godine, a taj posao je nastavila raditi sve do posljednjih dana svog života. Ova brižna žena je u narodu postala žena koja hrani gladne i bolesne.

“Sjećam se dobro 27. marta ’92. godine, emocije su još uvijek prisutne, a pamćenje je svježe. Narodna kuhinja je prvenstveno osnovana za izbjeglice koje su tokom agresije stigle u Sarajevo preko Hreše i Vratnika. Tada još nismo znali šta se dešava, a pogotovo da će rat toliko trajati. Jedna grupa građana, među kojima su bili Mustafa Mujezinović, Ejub Mrkva, Faruk Jažić, Redžad Ćatić…, okupila se i krenula u akciju. Rezultat toga je današnja Narodna kuhinja, koja, nažalost, još uvijek radi. U martu smo imali plin i struju i u velikom kazanu od 200 litara mogli smo napraviti neke obroke, međutim, već 2. maja ništa nismo imali”, kazala je Tetka Zilha prije nekoliko godina u razgovoru za Klix.ba.

ČITAJ JOŠ:  Prognoza za naredne dane: Sunce očekujte tek...

Kako nezvanično saznajemo, Zilha je hospitalizirana proteklog vikenda, ali za sada nije poznat uzrok smrti.

Tetka Zilha je pomagala ugroženima u najtežim trenucima opsade Sarajeva, ali i u vrijeme pandemije koronavirusa. Dobitnica je brojnih nagrada za humanost.

GODISNJICA
MARKETING