Umrla jedna od najmoćnijih žena u SAD, kreće borba za njeno mjesto

20200919115752 622130

Liberalni sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, objavila je ta institucija.

Liberalni sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, objavila je ta institucija.

Ginsburgova, veliki borac za prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka pankreasa u svom domu u Vašingtonu, okružena porodicom, prenosi Hina.

Činjenica da je sudija preminula daje američkom predsjedniku Donaldu Trampu priliku da imenuje trećeg sudiju u tu instituciju uoči predsjedničkih izbora.

Njen odlazak bi mogao dodatno da izmijeni ideološku ravnotežu suda u kojem trenutno sjedi pet konzervativnih i četiri liberalne sudije, čime bi ta institucija mogla dodatno da skrene udesno.

Od 2006. godine, kada je u penziju otišla Sandra dej Okonor, do izbora Sonje Sotomajor tri godine kasnije, Rut Ginsburg je bila jedina žena u Vrhovnom sudu SAD.

Često je govorila kako su joj te godine, otkako je ostala jedina žena u Vrhovnom sudu, bile najteže u životu.

Njena smrt postavila je scenografiju za novi sukob demokrata i republikanaca, koji su odmah po objavljivanju vesti o najavili da će upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu biti ubrzo popunjeno.

“Senat će glasati o kandidatu predsjednika Trampa”, najavio je vođa većine u Senatu Mič Mekonel.

Demokrate, međutim, smatraju da izbor nasljednika Rut Bejder Ginsburg treba odložiti do sljedeće godine, kako bi o upražnjenom mjestu odluku donio pobjednik predsjedničkih izbora.

Ukoliko bi Trampov kandidat dobio podršku Senata, krhka većina konzervativaca u Vrhovnom sudu, koja je do smrti Rut Ginsberg bila pet na prema četiri, bila bi znatno ojačana, a samim tim i uticaj konzervativaca na sljedeću generaciju Amerikanaca.

Trump je tokom svog mandata imenovao dvoje konzervativnih sudija – Nila Gorsuha 2017. te Breta Kavanauha 2018. godine.

Kandidate za tu instituciju imenuje predsjednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu, u kojem većinu trenutno drže republikanci.

Od Trampove nominacije do potvrđivanja Gorsuha u Senatu je 2017. prošlo 67 dana, dok je Kavanauh 2018. imenovan za 89 dana.

Radio NPR prenosi kako je Ginsburg svojoj unuci nekoliko dana prije smrti izdiktirala saopštenje u kojem stoji da joj je “najveća želja” da je se ne zamijeni do imenovanja novog predsjednika, a na to je upozorio i čelnik demokrata u Senatu.

“Američki narod mora imati glasa u odabiru sledećeg sudije Vrhovnog suda. Zato to mjesto ne smije biti popunjeno do novog predsjednika”, napisao je Šumer na svom Twitteru.