UN u BiH: Pozivamo vlasti da hitno preuzmu svoju vodeću ulogu u rješavanju pitanja migranata

Screenshot 7 545
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ujedinjene nacije su i u 2020. nastavile raditi i pružati podršku vlastima i ljudima u Bosni i Hercegovini u rješavanju složenih pitanja mješovitih migracija migranata, izbjeglica i tražitelja azila. Ujedinjene nacije prepoznaju napore koje su ljudi, zajednice i vlasti uložili na svim nivoima kako bi odgovorili na potrebe ovih ranjivih skupina.

“Istovremeno prepoznajemo da se učinkoviti odgovori na višestruke izazove, bilo to pandemija ili upravljanje mješovitim kretanjimam, temelje na solidarnosti, koordinaciji i saradnji. UN je duboko zabrinut zbog još jedne potencijalne humanitarne situacije koja se razvija u nekim dijelovima zemlje zbog nedostatka skloništa za nekoliko hiljada migranata, izbjeglica i tražitelja
azila”, kažu iz UN-a.

Oni su trenutno izloženi niskim temperaturama i lošim vremenskim uvjetima, bez pristupa osnovnim uslugama. Uz to, i dalje su izloženi mnogim rizicima povezanim s koronavirusom.

“Uzimajući to u obzir, pozivamo vlasti da hitno preuzmu svoju vodeću ulogu, pravovremeno i koordinirano. Potrebna je brza akcija za rješavanje ovih hitnih potreba. Ali jednako tako, mora se posvetiti pažnja donošenju zajedničkih odluka i politika koje će donijeti dostojanstveno, dugoročno rješenje fokusirano na ljudska prava”, napominju.

U tom pogledu, UN poziva BiH da bez odlaganja usvoji sveobuhvatnu strategiju i plan usmjeren na promicanje i zaštitu ljudskih prava ljudi u pokretu, uključujući osnovne minimalne standarde zdravstva, smještaja, socijalne zaštite i obrazovanja.

“BiH je preuzela odgovornosti prema međunarodnim ugovorima, poštovati, štititi i ispunjavati obaveze ljudskih prava. Pozdravljamo to što je BiH usvojila Globalni sporazum za izbjeglice (GCR) i Globalni sporazum za sigurne, uređene i regularne migracije (GCM). Oni pružaju BiH uspostavljen okvir vladavine zakona koji uređuje pitanja izbjeglica i migracije, i tretira sve takve osobe u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava, i dostojanstvom i poštovanjem”, poručuju iz UN-a.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING