Portal 072info

UN: Za BiH potrebno 210 miliona dolara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ujedinjene nacije su ocijenile u ponedjeljak da je Bosni i Hercegovini potrebno 210 miliona dolara za finansiranje u narednih šest mjeseci prioritetnih potreba nakon istorijskih poplava koje su region pogodile polovinom maja.

Ujedinjene nacije su već dobile 1,2 miliona dolara za dva projekta čišćenje od mina, precizirala je zvaničnica UN-ovog programa za razvoj (UNDP) Cihan Sultanoglu na sjednici u Njujorku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mine i eksplozivne naprave iz rata na Balkanu 90-ih godina nalaze se u poplavljenoj zoni velikoj 800 kvadratnih kilometara, što operacije čišćenja čini skupim i delikatnim, precizirala je ona.

Više od 75.000 kuća je poplavljeno, a oko 2.000 uništeno, dodala je ona.

– S mogućnošću da naredna zima koja dolazi za četiri do pet mjeseci bude oštra, treba prionuti na posao i osigurati ljudima odgovarajući smještaj – izjavila je ona i dodala da je neophodno popraviti škole prije početka školske godine, 1. septembra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njenim podacima, 15.000 radnih mjesta je izgubljeno, a ekonomski gubici bi mogli prijeći 1,3 milijarde dolara.

Evropska banka za obnovu i razvoj (BERD) izradila je krajem maja prvu procjenu po kojoj štete u Srbiji i Bosni i Hercegovini, što su ih polovinom maja izazvale najgore poplave koje su pogodile ove zemlje u posljednjih sto godina, narasle do tri milijarde dolara.

Oko dva miliona ljudi su žrtve poplava u kojima je 77 osoba izgubilo život u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a od toga 51 osoba u Srbiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Situacija se od tada stabilizirala, ali je nekoliko gradova u ove tri zemlje i čitava sela, posebno u BiH, uništeno odronom zemlje.

Cafe.ba/Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME