Portal 072info

Unaprjeđenjem identifikacije građana smanjila bi se mogućnost sitne korupcije u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) stvorila je tehničku infrastrukturu za elektronsku identifikaciju građana, a za učinkovito pružanje elektronskih usluga potrebno je da svi nivoi vlasti optimiziraju svoje procese i prilagode ih ovom sistemu, rekao je u Banja Luci direktor Agencije Siniša Macan, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Dodao je da bi informatizacijom na svim nivoima vlasti nadležna tijela omogućila 1,5 milionu bh. građana koji trenutno imaju elektronsku ličnu kartu da svoja prava ostvaruju elektronskim putem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, pružanje usluga građanima bi postalo učinkovitije i transparentnije, mogućnost sitne korupcije bila bi svedena na minimum, a ovo bi ujedno bio i značajan doprinos procesu europskih integracija u oblasti reforme javne uprave.

U Banja Luci je jučer zvanično zatvoren projekat koji je finansirala EU „Jačanje kapaciteta Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na konferenciji su govorili  predstavnici Europske unije i implementatora projekta, a na značaj  postignutih rezultata ukazali su i ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias te ambasador Estonije u BiH Arti Hilpus.

Europska unija je finansirala projekat u iznosu od 600.000 eura kroz IPA-u 2011. Projektne aktivnosti trajale su osamnaest mjeseci, a projekat je provodio  italijansko-estonski konzorcij na čelu sa CSI – Piemonte iz Italije uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova i Akademije za elektroničku upravu Estonije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME