Unatoč pandemiji, kineska ekonomija zabilježila ogroman rast od 18,3 posto

Screenshot 3 1 18
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kineska ekonomija zabilježila je rast od rekordnih 18,3 posto u prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti kvartal prošle godine. To je najveći skok bruto domaćeg proizvoda (BDP) od kada je Kina 1992. godine počela voditi tromjesečne evidencije.

Međutim, brojke su ispod su očekivanja, jer se računalo i na rast od 19 posto.

“Nacionalna ekonomija dobro je započela godinu. Međutim, moramo biti svjesni da se epidemija i dalje širi na globalnon nivou, međunarodno okruženje je komplicirano, s velikim neizvjesnostima i nestabilnostima”, naveo je kineski zavod za statistiku, koji je objavio podatke iz prvog kvartala.

Druge ključne brojke koje su objavili statističari također ukazuju na kontinuirani oporavak, pogotovo u poređuju s izuzetno slabim brojevima iz prošle godine. U prvom kvartalu 2020. godine kineska ekonomija zabilježila je pad za 6,8 posto, zbog blokada širom zemlje na vrhuncu izbijanja pandemije koronavirusa, prenosi BBC.

Industrijska proizvodnja u martu ove godine porasla je za 14,1 posto u odnosu na godinu ranije, dok je prodaja na malo porasla za 34,2 posto.

“Obećavajuće je da mjesečni pokazatelji sugeriraju da su industrijska proizvodnja, potrošnja i investicije u martu porasle”, rekao je Louis Kuijs, šef za azijsku ekonomiju u istraživačkoj i konsultantskoj firmi Oxford Economics.

Uz pomoć strogih mjera za suzbijanje virusa i hitne pomoći kompanijama, ekonomija se stabilno oporavljala od posljedica pandemije. Međutim, neki analitičari predviđaju da će rast usporavati kako se smanjuje vladina fiskalna i monetarna podrška.

Unatoč katastrofalnom početku godine, Kina je bila jedina velika svjetska ekonomija koja je zabilježila rast u 2020. godini, iako najslabiji u posljednjih nekoliko desetljeća – 2,3 posto.