UNICEF: Zastrašujući podaci o broju djece koja su raseljena iz Ukrajine

u 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svako drugo ukrajinsko dijete raseljeno je od početka ruske agresije 24. februara, navodi se u saopćenju Dječijeg fonda UN-a, javlja CNN.

U saopćenju se dodaje da je 4,3 miliona djece raseljeno, što predstavlja više od polovine od procijenjenih 7,5 miliona djece u Ukrajini.

Ova brojka uključuje preko 1,8 miliona djece koja su prešla u susjedne zemlje kao izbjeglice i 2,5 miliona djece koja su također interno raseljena u Ukrajini.

ČITAJ JOŠ:  UŽIVO Ruske snage granatirale porodilište u blizini Kijeva

Ubijeno 78

Dalje se dodaje da je 78 djece ubijeno, a 105 djece povrijeđeno u Ukrajini, prema Uredu visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR).

Međutim, ove brojke predstavljaju one koje su UN uspjele potvrditi, a očekuje se da će stvarni broj biti veći, saopćeno je.

– To je zapanjujuće – rekao je portparol UNICEF-a Džejms (James) Elder za CNN ranije ove sedmice. 

Pomoć porodiljama

– To je situacija koju ranije nismo vidjeli, nije u živom sjećanju i gotovo je nemoguće nositi se s njom – rekao je Elder.

ČITAJ JOŠ:  Zašto nam je bitna Ukrajina: O budućnosti BiH odlučuje se na kijevskim ulicama

Elder je rekao da UNICEF pokušava da u zemlju unese deke, tablete za pročišćavanje vode, generatore, medicinske potrepštine i akušerske komplete za majke koje rađaju.

– Osim ako rat ne prestane, osim ako ne prestanu neselektivni napadi, vidjet ćemo još djece otrgnute iz svojih domova i bombardovanja – dodao je.

GODISNJICA
MARKETING