6bd262d138fd8879c99b108fe507d910 jpeg pagespeed ce 5KlVJFKaA
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 6, 2021 @ 20:30
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Popili ste omiljenu kafu sa šećerom. U jednom ste trenutku puni energije, ali uskoro ste se našli na kauču i nemate želju da se pomaknete.

NER FIT

– Nakon što ste slatko pojeli, budi se hormon dobrog raspoloženja, dopamin, koji ima i neka ovisnička svojstva – navodi nutricionistica Amanda Bontempo, ali ističe i kako taj dobar osjećaj ne traje dugo, pa ćete se u kratkom vremenu osjećati kao da nemate energije ni pomaknuti prst, piše thehealthy.com.

Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da smanjite štetu koja nastaje u organizmu nakon što ste unijeli previše šećera: 

Šta zapravo šećer radi organizmu?

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na temelju desetljeća brojnih istraživanja bijelog šećera došlo se do zaključka kako je sposoban prouzrokovati pravu ovisnost, sličnog nivoa kao nikotin, alkohol ili kafa. Ako se učestalo konzumiraju velike količine šećera, gušterača je naviknuta lučiti velike količine inzulina. Tako se stvara ovisnost u tijelu koje traži sve veće i veće količine šećera ne bi li održalo novonastalu umjetnu ravnotežu. Tada osoba postaje nervozna i traži nešto slatko za pojesti. U ovim je trenucima važno odoljeti napasti i donositi zdravije odluke.

Za početak hodajte stepenicama

Morate odoljeti želji da legnete i spavate nakon obroka punog šećera. Krećite se i tako pomozite mišićima da koriste šećer u krvi umjesto da se on pohranjuje, savjetuje Bontempo te dodaje kako će biti dovoljno da se samo prošetate stepenicama, ne morate ići u teretanu sat.

Američka organizacija za dijabetes je prije pet godina u izvještaju navela kako će samo 15 minuta hoda nakon obroka punog šećera smanjit njegov nivo u krvi.

Pripremite čaj s limunom

Zeleni čaj i limun su diuretici što znači da ćete morati češće u toalet. Bontempo pojašnjava kako tako ne trošite šećer direktno, ali potičete krv da brže pumpa kroz bubrege. Naravno da na vodu ne smijete zaboraviti, a ona će vam pomoći da ne osjećate glad i dovest će u ravnotežu nivo leptina.

Planirajte šta ćete doručkovati sutra

Zdrav doručak koji sadrži malo šećera vrlo je važan ako ste dan prije pojeli previše šećera.

– Idealan doručak pun je proteina, ima malo masnoća i ugljikohidrata. Proteini će vas zasititi, a manjak ugljikohidrata će potaknuti bržu potrošnju onog što ste unijeli u organizam jučer – dodaje Bontempo.

Napravite omlet od avokada ili pojedite voćku, koja iako sadrži šećer, on je puno slabije koncentriran nego onaj koji se nalazi u tjestenini, a isto tako će vam ponuditi minerale, vitamine i antioksidante.

Nutricionistica savjetuje da ne pretjerujete s ispijanjem kafe, pa iako se radi o napitku bez kalorija, često joj dodajemo šećer i vrhnje što potpuno mijenja sve i taj napitak bez kalorija odjednom postaje kalorijska bomba a vaš dan još nije niti započeo.

Napravite smoothie

Stavite voće i povrće u blender i zadovoljite potrebe za vlaknima i vitamina, ali svakako pripazite da ne stavite previše voća jer ćete opet unijeti previše šećera.

Pola banane, pola jabuke, malo limunovog soka i špinata sasvim je dobra opcija, a sve možete dodatno razrijediti vodom.

Sklonite sve što vam budi želju za slatkim

Mozak će i dalje imati želju za dodatnom dozom dopamina, ali zato morate biti oprezni. Riješite se kolača iz frižidera i bombona koji vam stoje na stolu. Poklonite nekome ili odnesite na posao. Jedna studija pokazala je kako osobe koje imaju slatkiše na dohvat ruke često su i pretile i jedu puno više slatkiša od onih kojima oni nisu na dohvat ruke.

LIDER