2233EAE7 BEDF 4865 A645 DF90C09C49C5
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH najavili su formiranje radne grupe koja će obići teren i napraviti analizu o uništavanju saobraćajnih znakova na ćirilici u Hercegovini. Na ovu pojavu, koju naziva srbofobičnim vandalizmom, ukazao je Branislav Borenović (PDP), zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kaže da se isto dešava i na putevima prema Neumu, da se dodaje i slovo “U”, čime se veliča ustašluk.

Kako navodi Borenović u zastupničkom pitanju ka Ministarstvu komunikacija, kontakltirali su ga mnogi građani zabrinuti ovom pojavom u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu.

Lokalna vlast prelijepila nazive?

“Ono što je nevjerovatno da čak u pojedinim naseljima, općinama i gradovima u ova tri kantona je vjerovatno lokalna vlast prelijepila ćirilićne nazive i na taj način pokazala svoj odnos prema zvaničnom službenom pismu u ovoj zemlji koje je obavezno da se koristi. Vjerujte da je ovo pitanje koje s pravom mnogi ljudi i građani postavljaju i zato očekujem od vas jedan konkretan, adekvatan odgovor, kako bi išli u pravcu rješavanja nečega što izaziva jedan ozbiljan problem kod ljudi”, naveo je Borenović.

19875B46 39CD 4046 A288 BB4AD0DC82AE

Ministarstvo prometa odgovorilo je Borenoviću da je ovo pitanje u nadležnosti Vlade FBiH, kantonalnih vlada i preduzeća koja upravljaju putevima, ali su, unatoč tome, rekli da će se angažirati.

Analizu će poslati entitetskim ministarstvima

“Iako nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta BiH, učinit ćemo sve napore da se ovaj problem trajno otkloni. Pokrenut ćemo inicijativu za formiranje radne grupe koja će obići teren, napraviti analizu i poslati resornim ministarstvima entiteta ukazujući na ove pojave”, odgovorili su Borenoviću iz Ministarstva.

Zamolili su ga da im dostavi sve konkretne informacije s kojima raspolaže, da bi postupili “u skladu sa svojim nadležnostima”.