“Univerzalna nadležnost” Beograda: Vučićeva Srbija tvrdi da nije ratovala, ali sudi Bošnjacima i Hrvatima

Srbija nije učestvovala u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka, ovu laž decenijama ponavljaju zvaničnici Beograda. 

Nisu stali na toj besmislici, pa su još uveli famoznu “univerzalnu nadležnost”, što u prijevodu znači da u Srbiji mogu hapsiti i optuživati za ratne zločine koga požele. Nakon niza uhapšenih Bošnjaka, neki su procesuirani i osuđeni, prije nekoliko dana srbijansko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četverice oficira Hrvatske vojske u kojoj se navodi da su 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog.

Iz Zagreba su oštro reagovali, spominju i podizanje optužnice protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog njegovih ratnohuškačkih izjava tokom devedesetih godina, pogotovo zbog govora u Glini. Vučić je uzvratio da “nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe”.

Istovremeno, u Srbiji su se skrasio ratni zločinac, general Vojske bh. entiteta Republika Srpska Novak Đukić, pravosnosnažno osuđen u Sudu Bosne i Hercegovine za masakr na tuzlanskoj Kapiji u maju 1995. godine. Sudski proces protiv Đukića u Beogradu prerastao je u farsu, “optuženi stalno ima zdravstvenih problema”.

– Mislio sam da tužilaštva Srbije, Hrvatske i BiH imaju dogovor da nema zatvorenih optužnica, čime se mogu izbjeći bilo kakvi nesporazumi. Ako tužilaštvo u Srbiji ima indicija da su počinjeni ratni zločini, onda je to trebalo ustupiti Hrvatskoj – kaže za Faktor Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Ističe kako su pravo i pravda u službi politike.

Copy

– Srbija kao nije učestvovala u ratovima, a slala je paravojne formacije u Hrvatsku i BiH. Dalje, generali Vojske RS-a plaću su dobijali iz Beograda. Na sceni je instrumentalizacija ratnih zločina i svega što se dešavalo nakon raspada bivše Jugoslavije u političke svrhe. Zvaničnom Beogradu je neophodno skretanje pažnje sada kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pod velikim pritiskom Zapada da mijenja odnos prema Rusiji. Na sceni je klasična zamjena teza – naglašava Popov.

Zagrepčanin Žarko Puhovski, profesor filozofije i aktivista za ljudska prava, stava je da se trebaju procesuirati sve osobe za koje se osnovano sumanja da su počinile ratni zločin.

– Da li će to činiti Beograd, Zagreb, Sarajevo ili New York, nije bitno. To je opća obaveza, ne smije biti dovođeno u sumnju. No problem je što Srbija tu univerzalnu nadležnost vodi parcijalno.

Vidio sam neke optužnice, neke su besmislene, tipa čovjek je optužen jer je bio na straži u svom selu. Uvijek se mora imati na umu da je zločina bilo na svim stranama, ali je njih objektivno najviše počinila srpska strana jer je imala najambiciozniji agresivni projekat – kazao je za Faktor Puhovski.

Faktor.ba

Prethodni članakBritanac zgrožen sendvičem koji je dobio u avionu, platio ga preko 11 KM
Sljedeći članakInspektori zatekli pet neprijavljenih radnika, izrekli novčane kazne u iznosu 27.100 KM