Univerzitet u Zenici: Promovirano devet doktora nauka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na Univerzitetu u Zenici danas je održana promocija devet novih doktora nauka.

Svečanost je održana u prostorijama Metalurško-tehnološkog fakulteta, a na čast doktora tehničkih nauka promovirani su Derviš Mujagić, Adnan Mustafić i Alan Lisica.

Na čast doktora humanističkih nauka na Filozofskom fakultetu promovirana je Alica Arnaut, a na čast doktora književnohistorijskih nauka Naida Osmanbegović.

Pravni fakultet na čast doktora pravnih nauka promovirao je Enisa Omerovića i Davora Martinovića, a Medicinski fakultet na čast doktora zdravstvenih nauka Aidu Šaban i Berinu Hasanefendić.

Rektor UNZE Damir Kukić kazao je da današnji događaj predstavlja veliku čast za akademsku zajednicu i zenički univerzitet.

– Novi doktori nauka predstavljaju socijalni kapital koji u svojoj oblasti mogu doprinijeti zajednici istraživača što je preduvjet za rješavanje ključnih problema u društvu i za napredovanje tog društva. Ovim UNZE kao najmlađi javni univerzitet u BiH ostvaruje kontinutitet kad je u pitanju promocija novih doktora nauka, jer je ovo 14. takva promocija – rekao je Kukić.

U ime promoviranih doktora nauka prisutnima na svečanosti se obratio Enis Omerović, kazavši da je ovo za svakoga od njih posebno svečani čin, jer se radi o završenom ciklusu napredovanja.

– Svjesni smo da ulazimo u novi svijet, jedan novi život i ono što smo spoznali u toku svog učenja sada moramo prenositi drugima. Ovo je velika odgovornost koju smo dobili, a to je da znanje koje smo stjecali do sada i koje ćemo stjecati u budućnosti kontinuirano prenosimo na nove generacije – kazao je Omerović.

Avaz