Portal 072info

Univerzitetu u Zenici nedostaje 350 zaposlenika

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na Univerzitetu Zenica prema važećoj sistematizaciji i trenutnim potrebama ove obrazovne institucije nedostaje oko 350 zaposlenika.

Zbog nedostatka sredstava dovoljnih u punom iznosu veliki broj predavača rade honorarno kao vanjski saradnici, što mladima pokazuje da je lakše doći do akademskog zvanja nego ostvariti akademsku karijeru.

– Zenički univerzitet zbog mjera štednje u posljednje tri godine nije zapošljavao nove ljude. Mi u ovom trenutku imamo oko 350 stalno zaposlenih, ali isto toliko, možda i malo više vanjskih saradnika koji zadovoljavaju uvjete da rade na Univerzitetu. Kapacitet koji mi imamo, izabrane ljude doktore nauka i docente, brojno su u redu, ali oni rade sada kao vanjski saradnici zato što ih ne možemo zaposliti u stalni radni odnos. Mi smo došli u situaciju da su viši asistenti doktorirali i oni su sada u zvanju docenta, vanrednih i redovnih profesora, dok je veći broj asistenata sada mladog kadra koji je u radnom odnosu s Univerzitetom – rekao je Feni Dževad Zečić, rektor Univerziteta Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Treba reći da Univerzitet Zenica ostvaruje izuzetne rezultate, a za proteklu godinu kažu da je najbolja godina prema rezultatima u proteklom periodu od osnivanja.

Postigli su akreditaciju, kao prvi akreditirani Univerzitet u Federaciji BiH, i faktički postali dio evropskog visokoobrazovnog prostora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na jednoj rejting listi svjetskih univerziteta, Univerzitet Zenica je visoko rangiran i nalazi se u poređenju s bh. okvirima odmah iz Sarajevskog univerziteta, ali bolje vrednovan i od Podgoričkog i Splitskog, što kazuje o uspješnom rezultatu koji je postignut u 2014. godini.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME