CB92DC29 81AC 45BC 8416 3485846C8F23
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 2, 2021 @ 16:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Prinuđeni jučerašnjim događanjima u vezi sa nezakonitim hapšenjem gradonačelnika Fuada Kasumovića, članovi Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice danas su izašli na proteste ispred Gradske uprave, zajedno sa svim ostalim zeničanima. 

Romi su najbolje na svojoj koži osjetili šta znači nepravda i nezakonito oduzimanje slobode – jednog od osnovnih ljudskih prava. Fuad Kasumović se nalazi u istoj situaciji u kojoj su se nalazili Romi u Drugom svjetskom ratu -proganjani i lišeni slobode, zbog svog stava i mišljenja. 

Rukovodstvo Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice najstrožije osuđuje neosnovano lišavanje slobode gradonačelnika Fuada Kasumovića, kao posljedica politički montiranog slučaja. Sva ova dešavanja su posljedica dugogodišnjeg upravljanja pravosudnim sistemom od strane politike. Nažalost, svjedoci smo da i je policija pala u ralje politike, tako da se ništa drugo nije ni moglo očekivati nego da oni koji na političkom planu – časnom i poštenom borbom ne mogu pobijediti gradonačelnika Kasumovića, krenu sa onim što najbolje znaju – montiranjem optužnice preko pravosudnih i policijskih struktura koje kontroliraju. 

Zenički Romi neće dopustiti da Zenicu u 21. vijeku napusti demokratija i neovisno pravosuđe. Ako dozvolimo da isčeznu osnovne ljudske slobode i vrijednosti – pravo na život i slobodu, vratićemo se u mračno doba političkih progona neistomišljenika. Danas je u pitanju politički progon, sutra će biti vjerski, nacionalni ili rasni! 

Tekst se nastavlja nakon reklame

Današnji Romi predvođeni Mehmedom Janjošem Tahirovićem, zamjenikom predsjednika Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice, odlučni su da istraju u održavanju prostesta zajedno sa svim ostalim zeničanima, sve dok se na slobodu ne pusti gradonačelnik Kasumović. 

Proteste je danas podržao i vijećnik ispred nacionalnih manjina – Osman Šuvalić, koji je od početka svog djelovanja u Gradskom vijeću zajedno sa Zeničkom inicijativom predstavlja progresivnu snagu na političkoj sceni, koja se bori za napredak i razvoj grada Zenice. 

LIDER