UNM Zenica: Odgovor na reagovanje dr. sc. Spahije Kozlića, ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) jučer je javnosti uputilo otvoreno pismo povodom onemogućenosti romske djece iz kampa u Banlozima da prate izvođenje nastave za osnovne i srednje škole putem interneta i programa javnih emitera. Danas, 26. marta, na otvoreno pismo UNM Zenica odgovorio je kantonalni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport dr. sc. Spahija Kozlić. 

Predstavnici UNM Zenica u potpunosti uvažavaju ličnost i kompetencije ministra Kozlića, koji je svojim dugogodišnjim pedagoškim i naučno-istraživačkim radom formirao brojne generacije uspješnih pravnika, pedagoga i ostalog stručnog kadra, proizišlog sa Univerziteta u Zenici. 

Međutim, članovi skupštine UNM Zenica, koji su većinom upravo Romi iz kampa u Banlozima, nisu zadovoljni ministrovim odgovorom, te mjerama koje su poduzete od strane resornog ministarstva za obrazovanje ZDK, a što je i bio povod javnog oglašavanja. U suportnom UNM Zenica se ne bi ni oglašavao u javnosti povodom ovog problema. Naime, većina stanovnika kampa u Banlozima su hronični bolesnici, sa slabom fizičkom pokretljivošću, kojima se ne preporučuje izlazak vani, jer time direktno ugrožavaju svoj život izlažući se riziku od virusa korona. Također, na našu veliku žalost, informacije sa terena ukazuju na činjenicu da veliki broj roditelja, i pored naših redovnih apelovanja, uopšte ne ide preuzimati te materijale, a što je posljedica njihovog nemarnog odnosa prema obrazovanju djece. Na ovaj način naša djeca su znatno lošijem položaju u odnosu na djecu ostalih narodnosti, budući da je praćanje gradiva na ovaj način znatno usporeno, a i usvajanje istog od strane djece dosta otežano. Nedvojbeno je da ovaj način izvođenja nastave direktno u nepovoljniji položaj stavlja romsku djecu u odnosu na djecu većinskih naroda.

Također, za razliku od uvaženog dr.sc. Kozlića ispred resornog ministarstva za obrazovanje, koji je svojim odgovorom na naše pismo pokazao spremnost da se istog momenta uključi u rješavanjeproblema, na drugu stranu izostala je reakcija Mirze Ganića, premijera vlade Zeničko-Dobojskog kantona. Opet javno pitamo premijera Ganića, šta je to konkretno uradio za Rome u Zeničko-Dobojskom kantona, te za Rome iz kampa u Banlozima, koji u 21. vijeku žive bez vode, struje i ostalih bitnih uvjeta za normalan život. Ukoliko odluči da odgovori na našu javnu prozivku u odnosu na njegov (ne)rad u pogledu rješavanja problema Roma sa područja grada Zenice – najvećeg grada Zeničko-Dobojskog kantona, poručujemo mu da se ne „izvlači“ na političke floskule, nego da konkretno odgovori koje je mjere poduzeo sa ciljem popravljanja položaja zeničkih Roma u vrijeme pandemije virusa korona, koji predstavlja znatno veću opasnost za romsku zajednicu sa područja grada Zenice, nego za ostale narode, te posebice šta je uradio za rome iz kampa u Banlozima.