Portal 072info

Udruženje nacionalnih manjina povodom iseljenja Roma iz Banloza

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Saopštenje za javnost povodom iseljenja Roma iz naselja Banlozi – Predstavnici Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice, zamjenik predsjednika Udruženja Mehmed Tahirović i pravni savjetnik Udruženja Emir Abduzaimović, jučer su obavili neformlani sastanak sa predstavnicima Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice. Tema sastanka bila je najava iseljenja romskih porodica iz izbjegličkog kampa u Banlozima, koji se tokom ove godine treba rušiti radi izgradnje glavnog gradskog kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda na ovome lokalitetu.

Prema informacijama iz ove nadležne Gradske službe, svi stanari romske nacionalne manjine kojima su rješenja za korištenje baraka u ovome kampu izdata zaključno sa 2012. godinom, dobit će na korištenje stanove u zgradama koje će biti izgrađene sa namjenom za socijalno-neprofitno stanovanje. Također, pravni savjetnik Udruženja konstatovao je da nadležna Gradska služba u ovome slučaju u potpunosti postupa u skladu sa važećim pravilnikom koji uređuje ovu oblast.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Poseban problem predstavlja 8 romskih porodica, koje nažalost, zbog dugogodišnjeg života na rubu egzistencije, nisu uspjele sebi obezbjediti krov nad glavom, te su se samovoljno uselile u razrušene napuštene barake. Prema prvobitnim informacijama, ovim porodicama neće biti obezbjeđen krov nad glavom nakon rušenja ovih baraka. Pravni savjetnik Udruženja Emir Abduzaimović saglasan je sa stajalištem ove nadležne Gradske službe da ove porodice nemaju valjan pravni osnov za korištenje ovih stambenih jedinica, odnosno da su isti u posjed ovih baraka ušli na protupravan način bez dozvole vlasnika, tj. Grada Zenice.

Međutim, Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice smatra nedopustivim da u 21. vijeku ove romske porodice budu izbačene na ulicu, odnosno da ostanu bez krova nad glavom. Ove porodice imaju i djecu manjeg uzrasta, koja u najvažnijem periodu svoga psihofizičkog razvoja moraju imati neomtane uslove za život, školovanje i pravilno formiranje ličnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice Refik Crnović večeras je posjetio ovo romsko naselje, te je zaprimio informacije od stanovnika da je rušenje prvih baraka, u kojima boravi naprijed pomenutih 8 romskih porodica, planirano već za petak, 25. maj. Stoga, apelujemo i molimo gradonačelnika Fuada Kasumovića, za kojeg vjerujemo da ima dovoljno empatije za napaćene rome koji žive na krajnjem rubu egzistencije, da pokuša iznaći neko rješenje i za ovih osam porodica.

Ispred Udruženja nacionalnih manjina spremni smo pružiti punu potporu za rješavanje ovoga problema. Ukoliko se zaista rušenju ovih baraka pristupi bez predhodno obezbjeđenog krova nad glavom za ovih osam porodica, koje žive na krajnjem rubu egzistencije, Udruženje nacionalnih manjina zajedno sa ostalim stanovnicima ovoga naselja organizovat će proteste, te će ako treba i svojim tijelima blokirati bagere kako bi spriječili rušenje istih. Također, Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice obavijestit će i donatore sredstava za izgradnju kolektora o ovome slučaju, ukoliko ove sporne porodice ne budu zbrinute na adekvatan način.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME