elektricno brosjilo struja pixsell
03.10.2013., Koprivnica - Gradjani popisuju stanje brojila kako bi kod HEP-a ostvarili najavljeno pojeftinjenje struje. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 8, 2021 @ 12:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Rukovodstva Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i sedam granskih sindikata iz realnog sektora izrazili su zabrinutost najavom enormnog povećanja cijena električne energije za privredu, koje će dovesti do smanjenja privrednih aktivnosti, gubitka radnih mjesta i ugrožavanja životnog standarda radnika i građana, javlja Anadolu Agency (AA).

NER FIT

Sa zajedničkog sastanka upućen je zahtjev Vladi FBiH da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima reagira i ne dozvoli enormno povećanje električne energije i time spriječi otpuštanja radnika i kolaps privrede.

“Na sastanku je donesen zajednički zaključak da je neophodno bitno smanjiti opterećenja cijene rada, donošenjem novog zakon o doprinosima FBiH, kojim bi stopa doprinosa na plaće iznosila maksimalno 30 posto, čime bi se stvorili uslovi za dodatno povećanje minimalne plaće koju su dogovorili poslodavci i sindikati kroz kolektivne ugovore”, navedeno je u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Rukovodstva UPFBiH i sedam sindikata iz realnog sektora, uputili su i zahtjev Vladi FBiH za hitno održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH o temi minimalne plaće u FBiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Naime, iz nepoznatih razloga predstavnici Vlade FBiH su već dva puta odgađali sjednicu ESVFBiH za teritoriju FBiH”, navedeno je u saopćenju.

Na sastanku je dogovoreno da će se nastaviti pregovori o potpisivanju kolektivnih ugovora između UPFBiH i granskim sindikatima koji do još nisu ispregovarani i potpisani.

LIDER